0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Ők így védekeznek az ázsiai lódarázs ellen

A földi poszméhek (Bombus terrestris) rendkívül sikeres módszert alkalmaznak az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) elleni harcban.

A támadás során a földre zuhannak magukkal rántva a támadó ázsiai lódarazsat (Vespa velutina). Ez vagy azt eredményezi, hogy a lódarázs karmai közül kiengedi a poszméhet, vagy elveszíti stabilitását, és a dongó képes fullánkját használva kitartóan küzdeni a lódarázs ellen, amíg az békén nem hagyja.

Az Exeter Egyetem kutatói több mint 120 ilyen támadási kísérletet figyeltek meg, és elbűvölve tapasztalták, hogy a dongók minden alkalommal sikeresen távol tartották a lódarazsakat.

Ennek ellenére a földi poszméhek alacsonyabb növekedési ütemet mutattak azokon a területeken, ahol az ázsiai lódarázs magas sűrűségben volt jelen. Az ázsiai lódarazsak tehát negatív hatást gyakoroltak a földi poszméh populációra.

Az ázsiai lódarázs egyre nagyobb területeken terjed az európai kontinensen, legutóbb Magyarországon és Berlinben is semmisítettek meg fészket (lásd itt), továbbá nemrégiben az Egyesült Államokban is megjelent ez a lódarázsfaj. De az ázsiai lódarázs megfigyelések Nagy-Britanniában és a kontinentális Európában idén rekordszintet értek el. Számos ország intézkedéseket vezetett be az a fészkek felderítésére és azok mihamarabbi megsemmisítésére.

A kihelyezett dongócsaládocskák súlyát a kutatók két naponta mérték, mivel a tömegváltozás mértéke a család növekedésének leglényegesebb mutatója. Ott ahol magas volt az ázsiai lódarázssűrűség a dongócsaládok lassabban nőttek.

Ázsiai lódarázs

„Nem mondhatjuk biztosan, miért van ez így”, mondja Thomas O’Shea-Wheller.

„Lehetséges, hogy valamely külső tényező előnyösebb az ázsiai lódarazsak számára, és lehetővé teszi számukra a növekedést, míg a poszméhek számára nem az. Azonban valószínűbb, hogy az ázsiai lódarazsak jelenléte miatt a dongócsaládocskák alig növekedtek.”

A poszméhegyedek pusztulása nyilvánvalóan negatívan hat a viszonylag kis dongócsaládocskákra. „Bár a fészekbejáratoknál észlelt támadások sikertelenek maradtak, az ázsiai lódarazsak táplálékában kimutathatók földi poszméhmaradványok, és azt is tudjuk, hogy a lódarazsak nem csak a bejáratnál vadásznak rájuk”, mondja Thomas O’Shea-Wheller. „ A lódarazsak a virágok nektárját is fogyasztják, vagyis közvetlenül versenyeznek a méhekkel érte, támadásaikkal zavarják őket a nektárgyűjtésben is. Az ázsiai lódarazsak a tudósok megfigyelése szerint bármilyen méretű dongót megtámadnak, még a náluk nagyobbakat is.

A földi poszméhek az evolúció során nem fejlődtek együtt az ázsiai lódarazsakkal. Sikeres védekezési stratégiájuk ezért teljesen „evolúciós véletlen” lehet, mondja Thomas O’Shea-Wheller.

„Míg a házi méhek a legtöbb esetben nem képesek elmenekülni az ázsiai lódarazsak elől, ha egyszer azok elkapták őket a levegőben, a dongók stratégiája, a zuhanás rendkívül sikeresnek tűnik.”

O’Shea-Wheller, T.A., Curtis, R.J., Kennedy, P.J. et al. Quantifying the impact of an invasive hornet on Bombus terrestris colonies. Commun Biol 6, 990 (2023). https://doi.org/10.1038/s42003-023-05329-5

Ajánljuk még:

Összefüggés a virágpor minősége és a méhanyák petézése között

Miért egészségesebb édesítőszer a méz a cukornál

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: