0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

Csúcson a spanyol szarvasgomba-szektor

Az elmúlt években fekete színű francia szarvasgomba termelés fellendülőben van Spanyolországban, és ezzel a világ legnagyobb termelőjévé vált.

Az asztalok fekete gyémántjának is nevezett gomba (Tuber melanosporum) kilója több, mint félmillió forintba kerül. Daniel Brito, a Teruel tartománybeli szarvasgomba-termesztők egyesületének vezetője elmondta, hogy a régióban igen szegények a talajok. Az itteni mészköves alapú talaj azonban pont megfelelő ennek az értékes gombának – írja a Phys.org.

Francia szarvasgomba
Fotó: Véronique PAGNIER – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13243815
2022-ben a 120 tonnányi szarvasgomba termett Spanyolországban, ami négyszer annyi, mint a 30 tonnás olasz, és háromszor annyi, mint a 40 tonnás francia termés, ezzel pedig a világ első számú termelőjévé vált.

A termés körülbelül 80 százaléka a Sarrion környéki területről származik, ahol egy 8000 hektáros területen a világ legnagyobb ültetvénye található az asztalok fekete gyémántjából. A siker mögött a kiépített öntözési rendszer és a mikorrhizált tölgyfák állnak. Ez utóbbi technológiának köszönhetően alakul ki a szimbiózis a fák és a gyökereik közt élő szarvasgomba között. Utóbbi cukrot és vizet kap a fáktól, cserébe pedig kész tápanyagot szolgáltat vissza.

A kis spanyol város, Sarrion számára a szarvasgomba-termesztés létkérdés. Mint a legtöbb vidéki város, ez is kezdett elnéptelenedni, megélhetés híján a legtöbben a nagyobb városokba költöztek.

A 2000-es években kezdődött a szarvasgomba diadalmenete: az új munkalehetőséggel a népesség is nőni kezdett. Sőt, még a turizmus is fellendülőben van az ínyenc termésnek hála.

Azonban a termelők arra figyelmeztetnek, hogy a szarvasgomba érzékeny: szüksége van vízre és hűvösebb időjárásra is. A klímaváltozás pedig igen aggasztó mintázatot mutat: kevesebb az eső és egyre melegebbek a telek. Egyelőre a vízutánpótlást az öntözéssel meg tudják oldani, azonban a hőmérsékletre már kevesebb ráhatásuk van. Ráadásul 10 év munkája mehet kárba, hiszen a fák telepítése után ennyi időnek kell eltelni, mire a gomba teremni kezd.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: