
(Fotó: freepik)
Ha felelevenítjük gyermekkorunk karácsonyait, szinte biztos, hogy az emlékekhez páratlan illat, a karácsonyi fűszerek aromája is kapcsolódik. De miért pont az illatos fahéj, szegfűszeg és gyömbér után nyúlunk az ünnepi időszakban? Talán meglepő, de nem a fűszerek szezonalitása, betakarításának ideje az ok, egészen más áll a háttérben. Ennek járt utána az atlasobscura.com.
Melegséget árasztó fűszerek
Amennyiben nincsen kitéve hideg, szeles időjárásnak, az év bármely szakaszában be tud érni, nem csupán a téli hónapok alatt. Azért fontos, hogy semmiképp ne érje hideg, mert amennyiben mégis így történik, a növény kénytelen lesz az általunk fogyasztott gyökértörzs tápanyagraktárait felélni, ez pedig a betakarított gyömbér minőségének jelentős romlását eredményezi.
A Myristica fragrans Indonéziában őshonos fa, mely legbőségesebb gyümölcstermését nagyjából húsz év elteltével adja. Ekkor a nagyjából 3 és 10 méter közötti fáról leverik a termést, hogy aztán az így kapott gyümölcsöt a napon kiszárítsák.

(Fotó: freepik)
A szerecsendió termesztésével foglalkozók esetében különösképp igaz a mondás, hogy a jó dolgokra érdemes várni. Ugyanis munkájuk gyümölcse egyszerre két fűszer kinyerése: a belső magszemek őrlésével kapják a szerecsendiót, míg a magokat beborító szövet őrlésével az úgynevezett szerecsendió virág fűszerét.

(Fotó: wikimedia)
Mindkettő a fa legkülső rétegéből készül, ám különböző textúrával és ízbeli eltérésekkel rendelkeznek. Miután a fa elérte a kétéves kort, már alkalmas is fahéjtermelésre. A kéreg lefejtése heves esőzések után a legegyszerűbb, ezért általában a monszun ideje után történik.

(Fotó: freepik)
Gyógyítás a fűszerek erejével?
Mindhárom „meleg” fűszerként ismert, ám ez nem őshonos területük klímájára utal, sokkal inkább a fogyasztásukkor szervezetünkben lezajló folyamatokra.

(Fotó: freepik)
Míg a menta íze hidegséget vált ki a benne található mentol miatt, addig a fahéjban lévő fahéjaldehid pont az ellenkezőjét.
A vegyület hatással van idegrendszerünkre, melegségérzetünket stimulálja, hasonlóképp, mint ahogy az erős paprikában található kapszaicin a fájdalomérzetünket.

(Fotó: freepik)
A fahéjaldehid segíthet csökkenteni vércukorszintünket is, a hagyományos ázsiai orvoslás már évezredek óta használja a fahéjat a neki tulajdonított emésztéssegítő és antibakteriális hatás végett.
Bár a gyömbér és a szerecsendió nem erősíti melegségérzetünket, számos vegyületet tartalmaznak, melyek segíthetik az emésztést, a vírusos és bakteriális fertőzések legyőzését.
Gyömbért az élelmezés terén már a középkorban is alkalmaztak, ekkor még csak arra, hogy elfedjék a téli időszakra eltett, tartósított húsáruk ízét. A legtöbb fűszerrel ellentétben gyömbérrel számos formában találkozhatunk a boltok polcain: frissen, szárítva, őrölve, aszalva de még savanyítva is kapható, ennélfogva jó pár fogás elkészítéséhez használhatjuk a konyhában.

(Fotó: freepik)
A szerecsendió a fahéjhoz hasonlóan vércukorszint-szabályozó hatásairól is ismert. A benne található rengeteg természetes vegyületből néhány egyfajta natúr fertőtlenítőszerként funkcionál, segíthet legyőzni a patogén baktériumokat.
Ezt valószínűleg a fűszer rovarölő hatása miatt vélték hatásosnak, ily módon igyekeztek távol tartani maguktól a gyilkos kórt hordozó legyeket.
Ünnepi hangulat
Mindenki eltérő emlékeket őriz a téli ünnepekről, különböző élményeket kötünk hozzájuk, ám egy biztos: a karácsony varázsát a finom, fűszeres illatok is adják.

(Fotó: freepik)