0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Gyömbérlé, a folyékony csodaszer

A közönséges gyömbér egy olyan gyógynövény, melynek gyökerét fogyasztjuk. Számtalan jó tulajdonsága mellett C-vitaminban, magnéziumban és káliumban gazdag.

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a ’ginger shot’, azaz a gyömbérlé fogyasztása. Nem hiába, hiszen számtalan jótékony hatással bír, melyek közül legfőképp immunerősítő hatását kell kiemelnünk a hideg idő beköszöntével – írja a clevelandclinic.org.

A gyömbérlé készítése során a növényt préselik, vagy turmixolják, utóbbi esetben leginkább valamilyen folyadékhoz, például narancsléhez adják.

„A friss gyömbér nagyon erőteljes ízvilágú. Annak érdekében, hogy jobban fogyasztható legyen és elkerüljük az esetleges gyomorbántalmakat, érdemes gyümölcslével keverni” – hívta fel a figyelmet Candace O’Neill amerikai dietetikus.

Segíti az emésztést

Emésztési panaszok során sokan nyúlnak a szénsavas gyömbérüdítőért, de ennél sokkal jobb megoldás a friss gyömbérlé. Candace O’Neill azt is elárulta, ennek oka a gyömbérben lévő enzimekben rejlik, melyek segítenek enyhíteni a puffadás, a székrekedés és a hányinger tüneteit. Sőt, reggeli rosszulléttel küzdő kismamák vagy irritábilis bél szindrómás betegek segítségére is válhat. (Azonban a terhesség későbbi szakaszában történő alkalmazásával kapcsolatban az orvosi vélemények már megoszlanak. Ennek oka, hogy a gyömbér hatással van a vérkeringésre, és koraszülést is eredményezhet. Ezért a kismamának érdemes szakorvossal konzultálni, ha gyömbért szeretne fogyasztani! /a szerk.)

Enyhíti a fájdalmat

Antioxidáns és antibiotikus hatása révén gyömbérrel a fájdalmat is csökkenthetjük.

Ez pedig a benne található gingerolnak köszönhető, ami nem más, mint egy aktív hatóanyag-tartalmú növényi vegyület.

„Kutatások bizonyították, hogy a gingerol segít legyőzni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a fájdalom kiváltó okai”  – árulta el a szakember.

Ugyanakkor ezek a kutatások arra is rávilágítottak, hogy a gyömbér inkább hosszú, mint rövidtávú fájdalomcsillapító.

„Fontos tudni, hogy gyömbérfogyasztás hatására nem múlik el azonnal a fájdalom, mint például egy ibuprofént vagy paracetamolt tartalmazó gyógyszer esetében.

Annak érdekében érdemes fogyasztani, hogy hosszútávon csökkentsük a gyulladásos folyamatokkal járó krónikus fájdalmat” – hangsúlyozta.

Erősíti az immunrendszert

Mindezek mellett vírusölő és antibakteriális hatásairól is ismert, ezáltal segít elébe menni a megbetegedéseknek.

Mivel C-vitamint nem tartalmaz nagy mennyiségben, érdemes citrommal vagy naranccsal kiegészíteni a gyömbérlevünket, ezzel fokozva immunerősítő hatását.

Stabilizálja a vércukorszintet

A gyógynövény emellett segíti az inzulintermelés szabályozását, hozzájárulva a stabil vércukorszinthez.

„Néhány kutatás során arra jutottak, hogy a gyömbér segít javítani az inzulinérzékenységet, illetve támogatja az egészséges szénhidrát-anyagcserét” – mondta a dietetikus.

Elősegíti a fogyást

Gyömbérfogyasztással a súlyvesztést is segíthetjük, hiszen étvágycsökkentő hatással bír, illetve növelhetjük az emésztés során elégetett kalóriák számát.

Utóbbit pedig az elfogyasztott étel termikus hatásának növelésével, ezzel lehetővé téve, hogy az emésztés során több kalóriát égessünk.

Ugyanakkor a dietetikus kiemelte, ha fogyni szeretnénk, ne várjunk csodát pusztán a gyömbérfogyasztástól, hiszen az ezt alátámasztó kísérlet során csupán ötvennel emelkedett az elégetett kalóriák száma.

Elkészítése

Manapság már a legtöbb üzlet polcain megtalálható a gyömbérlé, ám a legfrissebbet otthon, magunknak készíthetjük.

Hámozzunk meg nagyjából 50 gramm gyömbért, majd vágjuk fel apró darabokra. Egy nagyteljesítményű turmixgép segítségével keverjük össze ezt három citrom és három narancs kifacsart levével. Szűrjük át az így kapott folyadékot egy szűrő segítségével.

Ezáltal hat-nyolc adagnyi gyömbérlevet kapunk, amit hűtőben tároljunk és öt napon belül fogyasszunk el.

Adhatunk hozzá ízlés szerint néhány evőkanál mézet, egy kevés fekete vagy cayenne borsot, akár kurkumát is.

Ha a gyömbérlé túl intenzív ízvilágú számunkra, használjuk szárított, őrölt formában szószok vagy akár húsok ízesítéséhez. Az ázsia és indiai konyha receptjeinek tökéletes fűszere.

Forrás: clevelandclinic.org

Magazin ajánló: