0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Az idei év madara a kerecsensólyom

Az ősi magyar eredetmondák legendás mitologikus lénye, a turul madár lett az Év madara 2024-ben, melyet régészeti kutatások leginkább a Falco cherrug-gal, vagyis a kerecsensólyommal azonosítanak.

A kerecsensólyom Európai Unióban élő állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel, és világszinten bizonyítottan a Kárpát-medencében található az egyetlen stabil, enyhén növekvők állománya. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1974-es megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít e fajra, nem véletlen, hogy az MME 50 éves, jubileumi évfordulóján a kerecsensólyom lett az Év madara.

Az egerészölyvhöz hasonló méretű és színezetű, széles szárnyú madár. Testhossza 47-55 cm, szárnyfesztávolsága 105-130 cm.

Tollazatát tekintve a hát és szárnyak földbarnák, rozsdás szegélyű tollakkal, az alsótest fehér alapon csepp alakú foltokkal mintázott, a tollatlan csüd és a lábujjak sárgák, a faroktollak szürkésbarnák, tojásdad rozsdaszínű foltokkal. A homlok piszkosfehér, a fejtető és tarkó rozsdássárga, keskeny fekete hosszanti sávokkal, a torok fehér.

Forrás: Wikipédia

Elsősorban a nyílt pusztákat preferálja, itt találja meg fő táplálékait (ürgéket, hörcsögöket stb.), de szükség esetén madarakat, seregélyeket és galambokat is zsákmányol. Nemcsak a síkvidék jelent számára élőhelyet, a domb- és hegyvidéki rövid füvű gyepek is alkalmasak számára, ugyanis a fák és a sziklafalak biztosítják a költéshez szükséges feltételeit. Fészket nem épít, a sziklafalak párkányain hollók fészkét használja, vagy a csupasz párkány törmelékes talajába alakít ki a tojó egy sekély mélyedést a tojásoknak. Évente egyszer költ, általában 3-4 tojást rak. A fiatalok öt-hat hét alatt válnak röpképessé, a hím és a tojó ezt követően még hetekig etetik őket, a zsákmányállatokat pedig egyre inkább repülés közben adják át, vetetik el a fiókákkal, akik így fejlesztik röpképességüket és a préda megragadását.

A kerecsensólyom Magyarországon az 1980-as években majdnem eltűnt, akkor az ismert kerecsensólyom-párok száma alig tíz volt. Az akkor kezdődő, az MME  által koordinált természetvédelmi munkának köszönhetően napjainkban ez a szám már 150 pár körül alakul. Magyarországon fokozottan védett. Természetvédelmi értéke 1 millió forint.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: