0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 23.

Nemcsak természetesek, de hatékonyak is

A spanyol Kimitec biotechnológiai vállalat mindössze 16 éves, de már szinte az egész világon ismerik termékeit. Kezdetben növényi alapú kertészeti lombtrágyákkal lépett a piacra, azokat biostimulátorok, pro- és prebiotikumok követték,...

… majd biopeszticidek kutatásával is kiegészítette tevékenységét.  A vállalat tulajdonában van Európa legnagyobb biológiai termékekre fókuszáló mezőgazdasági kutatóközpontja az almeríai Vícarban, és a MAAVi ma már nem csupán az anyacég megrendelésére dolgozik. Stratégiai együttműködés keretében kutatásával több nagy növényvédőszer-gyártó vállalatot támogat, hogy minél gyorsabban visszaszorítható legyen a kémiai anyagok használata a növénytermesztésben. A Kimitec termékeinek hazánkban a KITE Zrt. a hivatalos forgalmazója.

Biológiai készítményeket kínál a gazdálkodóknak a 16 éve létrehozott Kimitec

A spanyol kertészeti hajtatás egyik fellegvárában, Almeríában alapította meg a Kimitec vállalatot 2007-ben Félix García vezérigazgató testvérével és két barátjával.

Az agráriumba kívülről érkezőként döntötték el, hogy a jövőnk érdekében természetes alapú növénykondicionálók és növényvédő készítmények létrehozására, kereskedelmére fókuszálnak. Az a meggyőződésük vezérelte őket, hogy lenniük kell a kertészeti növények védelmében bevethető természetes megoldásoknak a vegyi készítmények helyettesítésére.

Olyanoknak, amelyek használatával egészséges, szermaradékot nem tartalmazó élelmiszerek kerülhetnek minél többek asztalára, amelyekkel a kertészek nem terhelik a környezetünket, miközben nem csökken a nyereségük sem, ráadásul a készítmények hatékonysága is versenyképes a jelenleg alkalmazott technológiákkal.

Korát megelőzve választotta a Kimitec azt az utat, hogy a természet erejét kihasználva segíti a jelenlegi gazdálkodói gyakorlat leváltását. Új eszközöket ad a gazdák kezébe, a növények erőnlétét, ellenállóságát növelő biostimulátorokkal, pre- és probiotikumokkal, a mikorrhiza kapcsolatok ösztönzésével, avagy növényi kivonatokból készülő biopeszticidek használatával ugyanis kiiktathatók a kémiai anyagok a termelésből, ráadásul úgy, hogy a termelés jövedelmezősége nem csökken. Ezzel pedig nagy terhet vesz le a gazdálkodók válláról, hiszen a társadalmi, kereskedelmi, fenntarthatósági elvárások egyre szigorodnak. Elég csak az Európai Unió zöld megállapodására (Green Deal) gondolni, melynek részeként a termelőtől az asztalig (From farm to fork) stratégia szerint a kémiai alapú növényvédő készítmények használatát 50, a műtrágyákét 20%-kal kell csökkenteni 2030-ig.

Ezek a szigorítások főként a kiskultúrák termelőit hoznák lehetetlen helyzetbe, ha nem juthatnának hozzá a biológiai készítményekhez.

Az pedig mindegyik gazdálkodónak nagy kihívás, hogy a fogyasztói nyomásra az áruházak a nullához közelítik a termékekben megengedett hatóanyagok mennyiségét.

Szinte összeolvad a fóliarengeteg látványa a Földközi-tengerrel. Almeríában mintegy 35 ezer hektáron hajtatnak fóliákban zöldségeket. A fotó a Kimitec telepéről készült

A Kimitec már több tíz millió eurót fektetett biotechnológiai kutatásba, és e téren komoly előrelépést hozott, hogy 2020-ban megnyitotta Európa legnagyobb, 5000 négyzetméteres alkalmazott biotechnológiai kutatóközpontját, ez a MAAVi (a Making a Vision rövidítéséből született a neve, ami nagyjából jövőkép­alkotást jelent). Az egyetlen cég Európában, amely már öt Horizont 2020 projektben vett/vesz részt a biostimulánsok, pre- és probiotikumok és biopeszticidek fejlesztése terén. Emellett egyedülálló abban is, hogy a termékfejlesztésben négy tudományterület – a mikrobiológia, a növényi kivonatok és mikroalgák vizsgálata és az úgynevezett zöldkémia – eredményeit ötvözi. A mikrobiológiai részlegen keresik, hogy mely mikroorganizmusok segíthetnek a termés ízének, színének javításában, a stressz és a talajlakók elleni védelemben. Azt kutatják, melyek azok a törzsek, melyek probiotikumokként jól működnek, illetve melyek azok, amelyek anyagcsere-termékei a különböző készítményekben felhasználhatók.

A növényi kivonatokat elsősorban a bio­peszticidek kutatásakor hasznosítják, ehhez gyógynövények, illetve egyéb haszonnövények részeit is felhasználják. A mikroalgáknak csak a másodlagos anyag­csere-termékeivel dolgoznak, például növényi hormonok előállítására is alkalmasak.

Egyik kísérleti termékük biztató hatású a napégés ellen, ráadásul az eddigi termékektől eltérően nem festi meg a növényt, és egyúttal a növény fiziológiáját is befolyásolja. Az úgynevezett zöldkémia során a hatékonyság növelésére helyezik a hangsúlyt, azt vizsgálják, milyen legyen a termék formulázása, hogy könnyen használható és jól eltartható legyen.

Európa legnagyobb biológiai termékekre fókuszáló mezőgazdasági laboratóriumában a legkorszerűbb műszerekkel dolgoznak

A kutatás, a termékek regisztrációja egyaránt lassú folyamat, ráadásul drága, ezért előnyös a kutatók tudását egyesíteni. Ehhez pedig nagy segítség a mesterséges intelligencia használata. Ezért is hozta létre a Kimitec az egyedülálló mesterségesintelligencia-platformját. A LINNA® a Kimitec és a MAAVi Innovációs Központ nagyszabású projektje, amely a természetes és a mesterséges intelligenciát a kreativitással ötvözi. Páratlan fokú tudás elérését könnyíti, lehetővé téve számukra, hogy gyorsan és pontosan, minimális hibahatárral hozzáférhessenek egy még fel nem fedezett természeti valósághoz. A LINNA® egyedülálló platform, mivel integrálja a különféle mikroorganizmusok, vegyületek és természetes molekulák kémiai profiljaiból, fenotipizálásából és transzkriptomikájából származó információkat, hogy hatékony és fenntartható megoldásokat nyújtson korunk kihívásaira.

Erősítik egymást

2011-ben egy kertészeti kiállításon vették fel egymással a kapcsolatot a Kimitec és a KITE képviselői. A spanyol vállalat európai terjeszkedési terveibe beleillett az újdonságra nyitott, szántóföldi növénytermesztésben is fontos szerepet játszó magyar agrárintegrátor. A KITE számára pedig megnyerő volt a Kimitec portfóliója és hosszú távú innovatív gondolkodása. Az azóta eltelt időben szakmailag és üzletileg egyaránt közel került a két cég. Együttműködnek a kutatás-fejlesztésben is, a KITE derecskei telepén és a partnergazdaságoknál beállított kísérletek mindkét cég hosszú távú érdekeit szolgálják. A közös munka első gyümölcse az egyedülálló összetételű lombtrágyák hazai forgalomba hozatala volt, majd nagy áttörést hozott, hogy a cég egyik első növénykondicionálója, a többek közt növényi aminosavakat tartalmazó Dell’’Agro Plus szántóföldi kultúrákban is megkapta az engedélyokiratát. A Rhyzo Plus és a Batallon biostimulátorok szintén bizonyítottak nálunk is. (A biostimulátorok általában növényi kivonatokból készülő biológiai szerek, és a kezelt növények anyagcsere-folyamataira hatnak, fokozzák az erőnlétüket és így az ellenállóságukat.)

A regisztrációja már megvan, várhatóan jövőre forgalmazzák nálunk is az Xtender Row Ultra készítményt. Ez a prebiotikum segít a növénynek, hogy kapcsolatot alakítson ki a talajban, illetve a levélfelületen lévő hasznos mikroorganizmusokkal – ezáltal pedig nemcsak a tápanyagfelvétele lesz jobb, hanem a stressztűrése is. Egy biopeszticid regisztrációjának előkészítése is folyamatban van, a MITÖ szintén kizárólag növényi kivonatokat tartalmaz, 16 károsító ellen tesztelik. Tapasztalatok szerint nemcsak elpusztítja, hanem riasztja is egyebek közt a paradicsomot károsító atkákat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: