0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

A kínai hódítás vége. A franciák visszaveszik a bordeaux-i szőlőültetvényeket

Több mint egy évtizede, hogy a kínaiak több híres szőlőültetvényt vásároltak fel a franciaországi Bordeaux régióban. Most viszont a kínai cégek kivonulnak ezekből a beruházásokból, a francia termelők pedig átveszik az ültetvényeket.

Több éven keresztül kínai befektetők vásároltak fel borbirtokokat Bordeaux-ban, Franciaország legnevesebb borvidékén. Úgy tűnik azonban, hogy a tendencia megfordult.

A kínai befektetők figyelme  tíz évvel ezelőtt fordult a leghíresebb európai borvidék felé, főként azoké, aki szeretik az európai kulturális örökség szimbólumait – és a bordeaux-i szőlőültetvények és a régió borai minden bizonnyal ezek közé tartoznak. Másrészt pedig egyszerűen kiváló befektetés egy csúcsminőségű borokat termelő szőlőültetvény tulajdonába lépni.

Château de Viaud
Az első birtok, amely kínai kézbe került, a Château de Viaud volt. Ezt a kínai kormány által irányított COFCO cég vásárolta meg 2011-ben. A  francia média szerint 2019-re a kínaiak közel 200 bordeaux-i birtokot szereztek meg.

A bordeaux-i birtokok megszerzését megkönnyítette, hogy Franciaországban az örökösödési adó  nagyon magas, akár 30 százalékos is lehet. Emiatt ezeknek a többnyire családi tulajdonban lévő birtokoknak az örökösei nem voltak érdekeltek abban, hogy átvegyék azokat szüleiktől. Sokkal jövedelmezőbb volt az eladás. A kínaiak ezért olyan neves birtokokat szereztek meg, mint a Château Latour-Laguens, Lezongars, Chenu-Lafitte, Richelieu és Monlot.

Különösen azok a szőlőbirtokok tartottak érdeklődésre számot, amelyeket valamilyen történelmi kastély vagy legalább egy nagyobb régi villa díszített.

A francia üzleti életben nem ebben semmi kivetnivalót. Nem meglepő, hogy a britek, a hollandok és a japánok után jöttek a kínaiak, ez a dolgok természetes rendje – mondta Georges Haushalter, a Bordeaux-i Szakmaközi Borászati Bizottság (CIVB) elnöke 2014-ben.

A felvásárlások vége nem volt látható, de sok jel utal arra, hogy egyes bordeaux-i kastélyok és birtokok visszaszállnak a franciák kezébe. Az egész jelenséget James Lawrence írja le részletesebben egy borszaklapban.

A franciák kezdik visszavásárolni a kínaiaktól a szőlőültetvényeket, a földjeiken lévő kastélyokkal együtt. Érdekes módon maguk a kínaiak is lassan kivonulnak a befektetéseikből, amire már a Kínai Kommunista Párt politikája is ösztönzi őket 2019-től.

Közben kitört a Covid-járvány, ami még inkább megnehezítette a kínaiak számára a bordeaux-i befektetéseik fejlesztését, és bonyolulttá vált számukra a bájos ingatlanjaik finanszírozása. Sokan egyszerűen felhagytak a szőlőültetvények művelésével, ami nagyon negatívan hatott az ott dolgozók helyzetére.

A Bordeaux-iak viszont nem osztották azt a véleményt, miszerint mindegy, kinek a kezében vannak az ültetvények. A régió többnyire konzervatív lakosai körében egyre nagyobb volt a neheztelés és a bizalmatlanság a Távol-Keletről érkező új szőlőtulajdonosokkal szemben.

Château Larteau
Ugyancsak elfogadhatatlan volt sok bordeaux-i és más franciák számára is néhány birtok bizarr névváltoztatása – különösen, mivel ezek a birtokok hosszú múltra tekintettek vissza és generációk során kialakult hírnévre tettek szert. A Château Larteau-t például átkeresztelték Császári Nyúlra, míg a Châteaux Senilhac-nak a Tibeti Antilop nevet adták.

James Lawrence borkutató a bordeaux-i szőlőültetvények „visszafoglalásának” kezdetét Denis Chazarain és David Caillaud kezdeményezésének tartja akik négy birtokot, köztük a fenti kettőt is visszavásárolták a kínaiaktól, majd visszaállították korábbi nevüket. Egy másik francia üzletember, Christophe Gouache 2022-ben vásárolta vissza a Château Loudenne-t a kínai Kweichow Moutai cégtől. Talán őket még több olyan francia követi majd, aki a bordeaux-i szőlőültetvények francia jellegét szeretné visszaadni – a szó teljes értelmében.

Forrás: rp.pl