0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A spanyol agráripar átalakulása

A spanyol kormány támogatásokkal és hitelekkel együtt 183,6 millió eurót (71,6 milliárd Ft) különített el, az agrár-élelmiszeripari ágazat helyreállítására és gazdasági átalakítására.

Ez az egyik strukturális tengelye a NextGenerationEU források spanyolországi elosztására irányuló programnak. A stratégiai projekt 1. tengelye, az ipari szektor megerősítéséből, a 2. tengely a digitalizálásból és a 3. tengely az innovációt és a kutatást támogató egyedi intézkedésekből tevődik össze. Várhatóan 3 milliárd eurós hatást fog gyakorolni a spanyol gazdaságra, és 15 000-16 000 munkahelyet teremt.

A spanyol ipari miniszter szerint „az agrár-élelmiszeripar versenyképességének és fenntarthatóságának javítása érdekében kutatásba és innovációba kell fektetni, mind az új élelmiszerek és eljárások terén, mind az élelmiszerbiztonság javításába„.

A spanyol Mezőgazdasági Mérnökök Országos Szövetsége (ANIA) aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, ahogy a spanyol kormány kialakította a stratégiai agrár-élelmiszeripari projektek támogatását. Úgy vélik, hogy „más projektek szerkezete nem megfelelő az agrár-élelmiszeripari szektor számára „, mivel többek között ebben a szektorban kevés vállalat részesül majd a programon keresztül a NextGenerationEU források elosztásából. Spanyolországban az agrár-gazdaságélénkítést célzó stratégiai projektek, a nagyvállalatokból álló „traktorprojektekkel” rendelkező üzleti klaszterek számára nyújtanak támogatást.

Ez a struktúra az ANIA elnöke, Prof. María Cruz Díaz szerint más ágazatokra megfelelő lehet, de az élelmiszeriparra nem, mert egészen más módon szerveződik ez az ágazat. Az élelmiszerszektorban közel 30 000 vállalat működik, szinte mindegyik ezek közül olyan kkv-k, amelyek szorosan kötődnek az elsődleges (termelő) szektorhoz, és így a szántóföldekhez.

Prof. Diaz egy másik kritikája az európai alapok elosztására vonatkozó programmal kapcsolatban, hogy: „csak a feldolgozóiparra korlátozódik”. Mindez két alapvető problémát generál: egyrészt elveszik az élelmiszer-termelés hatékonyságának, a minőségnek és a hozzáadott értéknek a képessége. Másrészt megtöri a gazdálkodók és állattenyésztők jövedelmének javítását.

Az ANIA elnöke kiemeli, hogy a hatékonyság, a nyomon követhetőség, a minőség és a végtermék hozzáadott értékének növelése „a termőföldeken kezdődik, nem a feldolgozóipari dokk bejáratánál”.

Forrás: Agroberichten Buitenland

Magazin ajánló: