0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Egy ismert dísznövény ismeretlen gyógyhatása

Kevés gyógynövény található ilyenkor a kertben, de a fermentált bőrlevél gyűjtésére épp most adódik a legjobb alkalom. Dísznövényként ismerjük, ám tőlünk távol tea is készül belőle és a népi gyógyászat fontos faja.

szibériai tea bőrlevél dísznövény gyógynövényKezdjük a napot egy élénkítő szibériai teával. Vagy ha délután csökken a lelkesedésünk, folytassuk a napot a bőrlevélből készített forró ital által biztosított lendülettel. Ha az Ön kertjében is csücsül néhány ebből az ismert dísznövényből melynek gyógyhatása eddig kevesek számára volt ismert, akkor érdemes velünk tartania, hamarosan kiderül, hogyan tudna még többet profitálni a jelenlétéből.
A kőtörőfűfélék családjába tartozó bőrlevél nem annyira menő, pedig nagyon szerethető. Számos okot találhatunk rá, hogy keressünk számára egy kis helyet a kertünkben. Nálunk a Bergenia cordifolia és a B. crassifolia a legelterjedtebb, de más fajtákkal, hibridekkel is találkozhatunk. Rendkívül szívós talajtakaró, amely lassan, de biztosan terjed.

Talaj iránt nem túl igényes, napos, félárnyékos és árnyékos helyen is szívesen üldögél. Leveleivel egész évben díszít, de természetesen tavasszal, a virágzás idején a legpompásabb. Rózsaszín és fehér virágai látványos bogernyőbe rendeződve nagyjából 30-70 cm-rel magasodnak az örökzöld levelek fölé. Tőosztása tavasszal vagy ősszel, háromévente esedékes. Egyszerűen képtelenség, nem rajongani érte.

Kincsvadászat

Kissé szűkmarkú a természet ezidőtájt. De ami fellelhető a mostani kínálatában, az mondhatni igazán különleges. Ilyesmi után fogunk most kutatni a „bokrok” alatt. Kuporodjunk mellé és vizsgáljuk meg, hogy a tő alján látunk-e teljesen megbarnult, megfeketedett, nem túl tetszetősnek kinéző leveleket. Vágjuk le, azután besétálhatunk a konyhába huncut mosollyal az arcunkon. Éppen ez az a kincs, amit kerestünk.

Szibériai tea

A B. crassifoliából készített ital mongol, badan és chigir teaként is ismert. Mongóliában a sztyeppei törzsek hagyományos frissítő itala, amit egész évben fogyasztanak, mert úgy tartják, hogy fokozza az állóképességet és az immunitást.

A felfedezés a szibériai pásztorokhoz kapcsolódik, akik mielőtt hosszú útra indultak, fermentálódott leveleket kerestek a hó alatt, hogy magukkal vigyék. Ha elfáradtak, ízletes és tápláló teát készítettek belőle, hogy védjék magukat a hidegtől és erőre kapjanak. És valóban, az elfogyasztása után felfrissülve tudták folytatni a mendegélést.

dísznövény gyógynövény tea szibériai teaPáratlan ritkasággal állunk szemben

Mivel ezekben a levelekben természetesen, emberi közbenjárás nélkül megy végbe a fermentáció. És ez a folyamat az egyébként keserű levelet -amelyre emiatt még más állatok sem tartanak igényt- megnyerő ízű és illatú, csodálatos hatású teafűvé varázsolja. Ennek ellenére nem ajánlott élvezeti teaként beskatulyázni, mert a bőrlevél egy nagyon komoly gyógynövény. A népi gyógyászat a kiválasztó szervrendszer betegségeire (például: hólyaghurut, vesekő), vérzéscsillapításra (fogínyvérzés, sebkezelés), illetve gyulladások és fertőzések esetén alkalmazza ezt az ismert dísznövényt.

A fermentálódott levelek stimuláló (habár nem tartalmaz koffeinszerű vegyületet) és adaptogén hatással rendelkeznek. És az is említésre méltó, hogy érlelődés közben csökken a tannintartalmuk, így elhárul az irgalmatlan székrekedés veszélye.
bőrlevél dísznövény szibériai tea
A bőrlevél sok hazai kertben megtalálható (Fotó: wikipedia)

A szertartás

A leveleket tisztítás után, szárítsuk meg, morzsoljuk apró darabokra és tegyük légmentesen záródó üvegbe. Hasonlóképpen használhatjuk, mint a fekete teát. De egy kis csavarral, mongol módra. Tegyünk két csésze vizet és két teáskanál levéldrogot egy kisebb lábasba. Forraljuk fel, adjunk hozzá két csésze tejet és folytassuk a melegítést. Merőkanál segítségével mozgassuk a folyadékot, emeljük ki és csorgassuk vissza. Ízlés szerint szórhatunk bele egy pici sót. Végül szűrjük csészékbe vagy egy teáskannába.
Ha nem kedveli az ilyen jellegű rituálékat, akkor is kipróbálhatja a nálunk megszokott teakészítési móddal. Amikor inni szeretnénk belőle, mérjünk ki egy teáskanál drogot és öntsük nyakon 300-350 ml felforralt vízhez. Áztassuk 5-7 percig, majd szűrjük le. Többször is felönthető. Önmagában is kellemes ízű, nem szükséges értesíteni, de igény szerint tejjel gazdagíthatjuk.

A szibériai tea tökéletes választás, ha elcsigázottnak érzi magát, viszont nem szeretne kávét vagy fekete teát inni. Vagy ha egyszerűen egy kis újdonságra vágyik.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: