0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 15.

Dánia növelni akarja az állatjóléti követelményeket

A dán kormány szándékai szerint tovább szigorítaná az állatjóléti követelményeket. A javaslatok célja a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok védelme.

A dán kormány szándékai szerint tovább szigorítaná az állatjóléti követelményeket. A javaslatok célja a haszonállatok és a kedvtelésből tartott állatok védelme.

Marhakötél
Dániában a kormány az állatjóléti követelmények további szigorítását tervezi. Jacob Jensen mezőgazdasági miniszter a dán állatvédelem új fejezetéről beszélt.
A javaslatok célja a haszonállatok és a háziállatok jóllétének javítása, ezért szigorúbb szankciókat terveznek bevezetni az állatjóléti szabálysértések esetén

A kormány munkacsoportot kíván létrehozni, amely az állatjóléti szabálysértések szigorúbb szankcionálását vizsgálja.  A szarvasmarha- és sertéstelepeket szigorúbb és célzottabb ellenőrzéseknek kívánják alávetni. Optimalizálni fogják az antibiotikumok adagolásának kiszámítását az állatállományban.

A szigorúbb szabályozás a sertéstenyésztőket is érinti.  A tervek szerint előírás lesz például, hogy a kocákat nem szabad többé fizikailag korlátozni az ellés során.

A hím malacok ivartalanításakor a jövőben mindig érzéstelenítést kell alkalmazni. Továbbá a kocák túlélési arányát is növelni kell. Az állatjóléti képzést pedig kötelezővé teszik a kocafarmokon dolgozók számára.

Ketreces baromfitartás

A szervasmarhatartás során a legfontosabb változás az lesz, hogy fokozatosan megszüntetik a szarvasmarhák kikötését. Emellett fokozni kívánják a borjak szarvának eltávolításakor alkalmazott fájdalomcsillapítást.

A baromfitenyésztés tekintetében a mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy támogatási programot indítanak a ketreces tojástermelés korábbi fokozatos megszüntetésére.

A tojótyúkok sérüléseinek szűrését is szigorúbban ellenőrzik.

Jensen az úgynevezett lassan növő csirkék forgalmazását is támogatni kívánja, és uniós szinten a gyorsan növő fajták betiltását szorgalmazza.

 

Forrás: agrarheute.com