A cukor önmagában csak édes, de nem különösebben finom. És a méz sem igazán ajánlható a teák édesítésére, mivel értékes összetevői hő hatására tönkremennek. Pedig mi éppen forrón szeretnénk elkortyolni a teánkat.
Juharszirup
Kora tavasszal, rügyfakadás idején a cukorjuharfa törzsének megcsapolásakor kicsorgó magas cukortartalmú nedvből készítik. Kb. 50 liter juharléből lesz 1 liter juharszirup.
Kalciumot, káliumot, magnéziumot, némi foszfort, valamint P-, B2-, B5-, B6- vitamint, folátot, biotint és A-provitamint tartalmaz.
Cukorrépaszirup
A cukorrépából nyert nedvet főzéssel besűrítik, míg sötétbarna színű, karamellszerű szirup lesz belőle. Kevésbé feldolgozott és gazdagabb ásványi anyagtartalommal (kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor) bír, mint a szintén belőle készített kristálycukor, melyet gyártása során mindettől megfosztanak.
Szentjánoskenyér-szirup
A szentjánoskenyérfa terméséből kivont édesítőanyag, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, valamint B- vitaminokat, fehérjét, szerves savakat is tartalmaz. Használhatjuk édességek, joghurt, tea, kávé és egyéb italok édesítésére. Élvezeti értékén túl, még álmatlanság, köhögés, megfázás, influenza, vérszegénység, csontritkulás is esetén segíthet.
A fahéjat egész évben szeretjük, de télen gyógyhatásának is hasznát vehetjük. Kiváló meghűlés, hörghurut kezelésére, nyálkaoldásra és még a búskomorságot, letörtséget is elkergetni.
Fahéjszirup: forraljunk fel 2,5 dl tisztított vizet 15-20 g darabos fahéjjal, 100 g kristálycukorral és 200 g barna nádcukorral. Miután elérte a kívánt sűrűséget, szűrjük tiszta üvegbe.
A gyömbér tökéletes választás a nyirkos, zimankós időszakokban, mivel pompásan felmelegít, képes megelőzni a hurutok kialakulását, illetve segíti a kiebrudalásukat.
Gyömbér szirup: készítsünk szirupot 2 csésze vízből és 2 csésze cukorból, lassú tűzön, időnkén kevergetve. Adjunk hozzá egy csésze vékonyra szeletelt friss gyömbért, és főzzük további 15 percig. Töltsük tiszta üvegcsékbe.
A narancs segíthet fertőtleníteni a nyirokutakat, csökkenteni a hurutokat, és csillapítani a köhögést.
Narancsszirup: készítsünk cukorszirupot 4 dl vízből és 300 g cukorból. Négy megtisztított, felszeletelt bio narancsot főzzünk lassú tűzön fél órán keresztül a szirupban. Szűrjük át egy tiszta üvegbe, nyomkodjuk ki a gyümölcsöket is.
