0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Különleges szirupok gyógyteáink ízesítésére

A borongós téli napokon különösen jól esik egy csésze forró ital. Viszont ha már kissé unalmassá vagy megszokottá váltak a teáink, próbáljunk ki néhány izgalmas szirupot, amelyek nemcsak ízesítenek, hanem még gyógyhatással is rendelkeznek.

tea

A cukor önmagában csak édes, de nem különösebben finom. És a méz sem igazán ajánlható a teák édesítésére, mivel értékes összetevői hő hatására tönkremennek. Pedig mi éppen forrón szeretnénk elkortyolni a teánkat.

Jobban járunk, ha a mézet inkább nyersen fogyasztjuk el torokbalzsamként, a teánkba pedig szirupot csorgatunk.

méz

Juharszirup

Kora tavasszal, rügyfakadás idején a cukorjuharfa törzsének megcsapolásakor kicsorgó magas cukortartalmú nedvből készítik. Kb. 50 liter juharléből lesz 1 liter juharszirup.

A valódi juharszirup természetes, előállítása során semmiféle adalékanyagot nem alkalmazhatnak.

Kalciumot, káliumot, magnéziumot, némi foszfort, valamint P-, B2-, B5-, B6- vitamint, folátot, biotint és A-provitamint tartalmaz.

Cukorrépaszirup

A cukorrépából nyert nedvet főzéssel besűrítik, míg sötétbarna színű, karamellszerű szirup lesz belőle. Kevésbé feldolgozott és gazdagabb ásványi anyagtartalommal (kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor) bír, mint a szintén belőle készített kristálycukor, melyet gyártása során mindettől megfosztanak.

Szentjánoskenyér-szirup

A szentjánoskenyérfa terméséből kivont édesítőanyag, amely gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, valamint B- vitaminokat, fehérjét, szerves savakat is tartalmaz. Használhatjuk édességek, joghurt, tea, kávé és egyéb italok édesítésére. Élvezeti értékén túl, még álmatlanság, köhögés, megfázás, influenza, vérszegénység, csontritkulás is esetén segíthet.

Ha van kedvünk, magunk is nekiláthatunk nem csak finom, hanem gyógyhatással bíró szirupokat is készíteni. A gyógynövényes szirupok használatával két legyet ütünk egy csapással, mert az ízesítés mellett jótékony hatásokkal is felvértezzük a teánkat.

A fahéjat egész évben szeretjük, de télen gyógyhatásának is hasznát vehetjük. Kiváló meghűlés, hörghurut  kezelésére, nyálkaoldásra és még a búskomorságot, letörtséget is elkergetni.
Fahéjszirup: forraljunk fel 2,5 dl tisztított vizet 15-20 g darabos fahéjjal, 100 g kristálycukorral és 200 g barna nádcukorral. Miután elérte a kívánt sűrűséget, szűrjük tiszta üvegbe.

A gyömbér tökéletes választás a nyirkos, zimankós időszakokban, mivel pompásan felmelegít, képes megelőzni a hurutok kialakulását, illetve segíti a kiebrudalásukat.
Gyömbér szirup: készítsünk szirupot 2 csésze vízből és 2 csésze cukorból, lassú tűzön, időnkén kevergetve. Adjunk hozzá egy csésze vékonyra szeletelt friss gyömbért, és főzzük további 15 percig. Töltsük tiszta üvegcsékbe.

A narancs segíthet fertőtleníteni a nyirokutakat, csökkenteni a hurutokat, és csillapítani a köhögést.
Narancsszirup: készítsünk cukorszirupot 4 dl vízből és 300 g cukorból. Négy megtisztított, felszeletelt  bio narancsot főzzünk lassú tűzön fél órán keresztül a szirupban. Szűrjük át egy tiszta üvegbe, nyomkodjuk ki a gyümölcsöket is.

Ha teázásról van szó, sok minden érdekesebb és értékesebb lehet egy-két kanál szimpla cukornál.
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu