2024-ben reneszánszukat élik a színes alumíniumdobozokba csomagolt, megszámlálhatatlan ízkombinációt felvonultató serkentő italok. Az idősebb generációkat követően, a 18 év alattiak is hamar rendszeres fogyasztókká váltak, miután rájöttek: már egy is elég reggelire az „olcsó csodaszerből” ahhoz, könnyebben átvészeljék a korai tanórákat.
Az energiaitalok a koffein és a szénsav mellett, változó arányban cukrot, édesítőszereket – például aszpartámot –, valamint glükuronolaktont is tartalmaznak. Egyes márkák előszeretettel hirdetik a csomagolásaikon, hogy üdítőik B-vitaminokkal vagy növényi kivonatokkal dúsítottak, amely információk pozitív irányba mozdíthatják el a fogyasztók megítélését és vásárlásra ösztönözhetik őket. Ez azonban leginkább figyelemelterelésre alkalmas, mintsem az egészség támogatására, lévén a többi komponens káros élettani hatásait nem kompenzálják.
A felsorolt összetevők többségére – habár önmagukban nem veszélyesek –, a szervezetnek élettani szempontból egyáltalán nincs szüksége, főleg nem ilyen mesterséges kombinációban.
Szerencsére a nehezen ébredők számtalan egészségesebb opció közül válogathatnak, ha egy kis extra energiára vágynak. A zöldtea és a kávé széles körben fogyasztott klasszikusok, így az alábbiakban három olyan serkentő italt gyűjtöttünk össze, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre és egész napos frissességet kölcsönöznek.
Karob: az alternatív kakaó
A karob a bibliai történetekben is megjelenő, mediterrán térségben őshonos szentjánoskenyérfa terméséből származik. Termésében rejtőző magok belseje vitaminokban (A, B), kalciumban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag. A belőle előállított ital fogyasztása gyermekekre, idősekre és várandósokra sem kockázatos. Glutén – és laktózmentes, nátriumszegény és nem tartalmaz koffeint. Hipoallergén élelmiszer, így asztmás, allergiás, autoimmun és rákos betegek is biztonságosan fogyaszthatják.
A por állaga és íze is hasonló a kakaóhoz – holott a két növény semmilyen rokonságban nem áll egymással -, így nyersen és hőkezelt formában egyaránt alkalmas a helyettesítésére 1:1 arányban. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az emésztést, meggátolja a puffadást és lúgosítja a szervezetet. A nap tökéletes indítója lehet egy bögre karob porból kevert gőzölgő ital, amely természetes cukortartalma miatt nem igényel külön édesítést.
Kvász: a sörrajongók kedvence 
Magyarországon kevésbé elterjedt, Kelet- Európában viszont annál nagyobb népszerűségnek örvendő természetesen szénsavas ital a kvász. Hagyományosan rozslisztből, árpa és rozs malátából, kenyérgombából, melaszból és élesztőből erjesztik. Édeskés- savanykás íze leginkább a sörére hasonlít. A modernebb variációkat gyümölcsből, cukorrépából vagy homoktövisből készítik, így azok egyáltalán nem tartalmaznak gabonát. Alkoholtartalma csupán 0,5%.
Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, vitaminokat (A, B, C) és folsavat. Meggátolja egyes, betegségeket okozó mikrobák szaporodását. Baktericid hatása bizonyított: már a XIX. század végén felfedezték, hogy a tífusz és a kolera kialakulásért felelős baktériumok kevesebb, mint 30 perccel azután, hogy érintkeztek a kvásszal, elpusztultak. Napi fogyasztása nem jár mellékhatásokkal. Üdít, oltja a szomjat, javítja az anyagcserét és segít helyreállítani a szervezet elektrolit szintjét, így kiváltképp ajánlott sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek.
Kombucha: a halhatatlanság itala

Ázsiában a hallhatatlanság italaként fogyasztják évezredek óta. Hatékony immunerősítő, méregtelenítő, lassítja az öregedést, segít megelőzni a rákot és az ízületi megbetegedéseket. Ez a fermentált, erjesztett ital – amelyet gomba – és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből – a kombucha. Rendszeres fogyasztása a benne élő mikroorganizmusoknak és hatóanyagoknak köszönhetően probiotikumként támogatja emésztőrendszert. Ajánlott fogyasztási mennyisége naponta 1.5 – 2 dl.
- A folyamathoz elengedhetetlen egy kombucha tenyészet. Bioboltban megvásárolható, de személyes kapcsolatokon keresztül vagy internetes fórumokon akár ingyenesen is beszerezhető. Mivel állandóan növekszik, mindösszesen egyetlen kisebb darabbal is el lehet kezdeni.
- Forraljon fel vizet lábasban és főzzön teát zöld vagy fekete teafű felhasználásával. Literenként körülbelül 5 gramm szükséges. (2 db tea filter). Tegyen bele literenként 100-150 gramm cukrot. Ezzel fog táplálkozni a gomba. Minél tovább tart az erjesztés, annál kevesebb cukor marad benne az eljárás végén.
- Fontos, hogy hagyja kihűlni a teát, mert 20 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten a gombakultúra elpusztulhat. Öntsd egy üvegbe.
- Add hozzá a kombuchát és az oldalt 0,1%-nak megfelelő mennyiségű kombuchaitalt. Ez utóbbit szintén árulják üzletekben.
- Fedje le az üveget egy megfelelő szellőzést biztosító konyharuhával.
- Az erjesztés átlagosan 10-14 napig tart. Legoptimálisabb 25-26 C°-on tartani.
- Az idő letelte után, óvatosan vegye ki – kézzel vagy egy nagyobb kanál segítségével – a gombát. Ezt azonnal ismét felhasználhatja. Szűrje le az italt és tölte üvegekbe. Annak érdekében, hogy ne savanyodjon meg, tárolja hűtőszekrényben.
Ajánljuk még: