0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. február 7.

Egészséges energia: 3 folyadék, amivel kiválthatjuk az energiaitalt

Az elmúlt években a rohanó hétköznapok elidegeníthetetlen részéivé váltak az energiaitalok, élénkítő hatásukért viszont a fogyasztók akár az egészségükkel is fizethetnek. Energizáló alternatívaként több természetes folyadék közül válogathatunk.

2024-ben reneszánszukat élik a színes alumíniumdobozokba csomagolt, megszámlálhatatlan ízkombinációt felvonultató serkentő italok. Az idősebb generációkat követően, a 18 év alattiak is hamar rendszeres fogyasztókká váltak, miután rájöttek: már egy is elég reggelire az „olcsó csodaszerből” ahhoz, könnyebben átvészeljék a korai tanórákat.

Több párt is támogatja azt a szabályozási javaslatot, amely szerint 18 éves korig – hasonlóan az alkoholhoz – az energiaital vásárlása és fogyasztása is betiltásra kerül. Nem véletlenül.

Az energiaitalok a koffein és a szénsav mellett, változó arányban cukrot, édesítőszereket – például aszpartámot –, valamint glükuronolaktont is tartalmaznak. Egyes márkák előszeretettel hirdetik a csomagolásaikon, hogy üdítőik B-vitaminokkal vagy növényi kivonatokkal dúsítottak, amely információk pozitív irányba mozdíthatják el a fogyasztók megítélését és vásárlásra ösztönözhetik őket. Ez azonban leginkább figyelemelterelésre alkalmas, mintsem az egészség támogatására, lévén a többi komponens káros élettani hatásait nem kompenzálják.

A felsorolt összetevők többségére – habár önmagukban nem veszélyesek –, a szervezetnek élettani szempontból egyáltalán nincs szüksége, főleg nem ilyen mesterséges kombinációban.

Rendszeres fogyasztás mellett az energiaitalok álmatlanságot, ingerlékenységet, kiszáradást okozhatnak, továbbá káros hatással lehetnek a szív- és érrendszerre.

Szerencsére a nehezen ébredők számtalan egészségesebb opció közül válogathatnak, ha egy kis extra energiára vágynak. A zöldtea és a kávé széles körben fogyasztott klasszikusok, így az alábbiakban három olyan serkentő italt gyűjtöttünk össze, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre és egész napos frissességet kölcsönöznek.

Karob: az alternatív kakaó

A karob a bibliai történetekben is megjelenő, mediterrán térségben őshonos szentjánoskenyérfa terméséből származik. Termésében rejtőző magok belseje vitaminokban (A, B), kalciumban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag. A belőle előállított ital fogyasztása gyermekekre, idősekre és várandósokra sem kockázatos. Glutén – és laktózmentes, nátriumszegény és nem tartalmaz koffeint. Hipoallergén élelmiszer, így asztmás, allergiás, autoimmun és rákos betegek is biztonságosan fogyaszthatják.

Hazánkban nem él meg, de a szárított magokból őrölt lisztje élelmiszerboltokban könnyedén beszerezhető.

A por állaga és íze is hasonló a kakaóhoz – holott a két növény semmilyen rokonságban nem áll egymással -, így nyersen és hőkezelt formában egyaránt alkalmas a helyettesítésére 1:1 arányban. Csökkenti az éhségérzetet, elősegíti az emésztést, meggátolja a puffadást és lúgosítja a szervezetet. A nap tökéletes indítója lehet egy bögre karob porból kevert gőzölgő ital, amely természetes cukortartalma miatt nem igényel külön édesítést.

Kvász: a sörrajongók kedvence 

Magyarországon kevésbé elterjedt, Kelet- Európában viszont annál nagyobb népszerűségnek örvendő természetesen szénsavas ital a kvász. Hagyományosan rozslisztből, árpa és rozs malátából, kenyérgombából, melaszból és élesztőből erjesztik. Édeskés- savanykás íze leginkább a sörére hasonlít. A modernebb variációkat gyümölcsből, cukorrépából vagy homoktövisből  készítik, így azok egyáltalán nem tartalmaznak gabonát. Alkoholtartalma csupán 0,5%.

Élettani hatások tekintetében leginkább a kefirhez vagy a kumiszhoz hasonlít, mivel tejsavas erjesztéssel csinálják.

Nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, vitaminokat (A, B, C)  és folsavat. Meggátolja egyes, betegségeket okozó mikrobák szaporodását. Baktericid hatása bizonyított: már a XIX. század végén felfedezték, hogy a tífusz és a kolera kialakulásért felelős baktériumok kevesebb, mint 30 perccel azután, hogy érintkeztek a kvásszal, elpusztultak. Napi fogyasztása nem jár mellékhatásokkal. Üdít, oltja a szomjat, javítja az anyagcserét és segít helyreállítani a szervezet elektrolit szintjét, így kiváltképp ajánlott sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek.

Kombucha: a halhatatlanság itala

Ázsiában a hallhatatlanság italaként fogyasztják évezredek óta. Hatékony immunerősítő, méregtelenítő, lassítja az öregedést, segít megelőzni a rákot és az ízületi megbetegedéseket. Ez a fermentált, erjesztett ital – amelyet gomba – és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből – a kombucha. Rendszeres fogyasztása a benne élő mikroorganizmusoknak és hatóanyagoknak köszönhetően probiotikumként támogatja emésztőrendszert. Ajánlott fogyasztási mennyisége naponta 1.5 – 2 dl.

Elkészítése rendkívül egyszerű, otthoni körülmények között is kivitelezhető:
  1. A folyamathoz elengedhetetlen egy kombucha tenyészet. Bioboltban megvásárolható, de személyes kapcsolatokon keresztül vagy internetes fórumokon akár ingyenesen is beszerezhető. Mivel állandóan növekszik, mindösszesen egyetlen kisebb darabbal is el lehet kezdeni.
  2. Forraljon fel vizet lábasban és főzzön teát zöld vagy fekete teafű felhasználásával. Literenként körülbelül 5 gramm szükséges. (2 db tea filter). Tegyen bele literenként 100-150 gramm cukrot. Ezzel fog táplálkozni a gomba. Minél tovább tart az erjesztés, annál kevesebb cukor marad benne az eljárás végén.
  3. Fontos, hogy hagyja kihűlni a teát, mert 20 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten a gombakultúra elpusztulhat. Öntsd egy üvegbe.
  4. Add hozzá a kombuchát és az oldalt 0,1%-nak megfelelő mennyiségű kombuchaitalt. Ez utóbbit szintén árulják üzletekben.
  5. Fedje le az üveget egy megfelelő szellőzést biztosító konyharuhával.
  6. Az erjesztés átlagosan 10-14 napig tart. Legoptimálisabb 25-26 C°-on tartani.
  7. Az idő letelte után, óvatosan vegye ki – kézzel vagy egy nagyobb kanál segítségével – a gombát. Ezt azonnal ismét felhasználhatja. Szűrje le az italt és tölte üvegekbe. Annak érdekében, hogy ne savanyodjon meg, tárolja hűtőszekrényben.

Ajánljuk még:

Különleges szirupok gyógyteáink ízesítésére

Gombászás: Menjünk biztosra!

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: