0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Agrárkifizetési mérleg az átmenet évében

A Magyar Államkincstár 2023-as évi összefoglalójából kiderült, hogy a kifizetett támogatások összege elérte az 1413 milliárd forintot és, hogy az egységes kérelmek előleg kifizetése uniós szinten is komoly segítség a gazdálkodók számára.

Az új KAP ST Vidékfejlesztési pályázati felhívások jövő évi menetrendjét a minisztérium elérhetővé tette. Ennek értelmében 2024-ben 66 darab pályázati felhívás meghirdetésére kerül sor.

Egységes Kérelmek

Mint arról az elnökhelyettes beszámolt, az Egységes Kérelmek tekintetében 2023-ban több változás is történt. Kötelezővé vált a teljes elektronikus kapcsolattartás, a kérelem benyújtásától az esetleges fellebbezések/kifogások benyújtásáig.

Az egységes kérelem keretében lehet kérelmezni az Átmeneti nemzeti tejtámogatást, az Átmeneti nemzeti hízottbika-tartás támogatását, illetve az Átmeneti nemzeti extenzifikációs szarvasmarha támogatáshoz a történelmi bázisjogosultság ismételt megállapítását is.

A fiatal gazda támogatásokat továbbra is igényelhetik a jogosult gazdálkodók, de kiemelendő, hogy az igénylés szabályai a korábbi évekhez képest módosultak. További változás volt, hogy az ügyfelek által, a 2023-as évben tervezett másodvetéseket (hagyományos, ökológiai jelentőségű, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetés) előre kellett tervezni és az egységes kérelem benyújtásakor rendelkezésre álló határidőn belül, előre be is kellett jelenteni.

Az Egységes Kérelmekhez kapcsolódó előleg kifizetések tekintetében a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettes felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban hazánkkal együtt 7 tagállamban van előleg kifizetés. Többségében azonban csak a területlapú jogcímek esetén történik kifizetés, ezért Detre Miklós szerint a magyarországi gyakorlat komoly eredménynek tekinthető a gazdák támogatását illetően.

Az előlegfizetéseket bemutató táblázatból is jól látható, hogy több mint 130 ezer gazdálkodó számára történt kifizetés, ami azt jelenti, hogy

a gazdák túlnyomó többsége részesülhetett az előleg kifizetések előnyéből.

mobilGazda

Detre Miklós előadásában kitért a mobilGazda applikáció fontosságára is. Mint fogalmazott a kor kihívásainak és az uniós elvárásoknak is megfelelő rendszer kialakítása volt a cél. Olyan rendszer, amely ügyfélszolgálati funkciókkal (időpontfoglalás, kérdés-válasz), tájékoztatási funkciókkal (újdonságok, hírek, határidőnaptár) és fényképezési-, földterület mérési funkciókkal, valamint egyes elektronikus bizonylatok beküldésének lehetőségével is segíti a gazdálkodókat. Az alkalmazás, melyet több mint 40 ezren töltötték már le, lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és georeferált fényképeket küldhessenek a Kincstár számára a támogatások alapját képező földterületekről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről.

Tavaly 37510 darab fénykép érkezett a Kincstárhoz, elsősorban az alternáló kasza használatáról, ami a monitoring munka pontosítását segíti.

A Magyar Államkincstár új funkciók fejlesztését is tervezi a mobilGazda alkalmazás kapcsán. Ilyen lesz a bankkártyás fizetési lehetőség; az STÉ kalkulátor; új, csak fényképezésre szóló meghatalmazás; támogatásokhoz kapcsolódó iratok beküldése, valamint a fényképkészítés során az offline ellenőrzések kiterjesztése.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: