0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 21.

A túlzott gyomorsavcsökkentés veszélyei

Egyes ételek fogyasztása után úgy érezhetjük, mintha tűzokádó sárkányok szállták volna meg a gyomrunkat. Mivel ez számunkra rengeteg kellemetlenséget okoz, mi sem egyszerűbb, mint bevenni gyorsan egy gyomorsavcsökkentőt.

Bár látszólag úgy tűnik, ezzel megoldottuk a problémát, valójában egy veszélyes ösvényre merészkedtünk.
Annak ellenére, hogy éppen azt érezzük, hogy menten felgyullad a gyomrunk, nem szabad elfelejtkezni arról, hogy

a gyomorsav egy kritikusan fontos vegyület a szervezetben.

És szükséges, hogy olyan legyen, amilyen. A savlekötőkkel meggátoljuk, hogy elvégezhesse feladatait.

Kórokozók megsemmisítése

A gyomorsav egy fontos és erőteljes fegyver, melynek gondoskodnia kell a szervezetbe bekerült kórokozók elpusztításáról.

Nagyon lényeges, hogy ezek még azelőtt megsemmisítődjenek, mielőtt a védtelen vékonybél közelébe jutnának. Mert ha ott gondok vannak a bélfal épségével vagy gyulladás áll fenn, könnyen bejuthatnak a szervezetbe. Az erőtlen gyomorsav, valamint a savcsökkentők szedése azt eredményezi, hogy a patogének megfertőzik a szervezetet, illetve megtelepedhetnek a vastagbélben.

Alultápláltság

A gyomorsav feltétlenül szükséges a fehérjék megemésztéséhez. Amikor gyógyszerekkel megzavarjuk a gyomorsavtermelést, bőséges vagy elegendő fehérjefogyasztás ellenére is előfordulhat alultápláltság, fehérje tekintetében.

Magnéziumhiány

A savlekötők egyik fajtájának, a protonpumpagátlók tartós használata hozzájárulhat a magnéziumhiány kialakulásához. Magnéziumra többszáz feladat (enzimes reakciók, vitaminok hasznosulása, metiláció, stb.) elvégzéséhez van szükség.

SIBO

A savlekötők szedésének másik mellékhatása lehet a kontaminált vékonybél szindróma kialakulása. A vékonybélben is élnek baktériumok, de jellemzően a vastagbél a főhadiszállásuk.

Többek között a gyenge gyomorsav is felelőssé tehető azért, hogy a baktériumok elköltöznek a vastagbélből és elszaporodtak a vékonybélben.

Ez az állapot étkezés utáni fokozott gázképződéssel, puffadással, görcsökkel ad hírt magáról.

A bélpermeabilitás fokozódása

Van egy állapot, amikor azt érezzük, hogy szinte semmit sem tudunk elfogyasztani anélkül, hogy ne jelentkezzenek utána problémák. Ha ilyesmit tapasztalunk, elképzelhető, hogy fokozott bélpermeabilitás áll a háttérben. Hogy mit jelent ez pontosan? A bélfal egyetlen sejtnyi vastagságú sorból áll, ahol a sejtek normál esetben szépen, szorosan egymáshoz illeszkednek.

A gondok akkor kezdődnek, ha a sejtek között hézagok tűnnek fel, mert ezeken keresztül kicsusszannak emésztetlen élelmiszerszemcsék, kórokozók, emésztés közben keletkező toxinok.

Odaát, vagyis a bélfal túloldalán az immunrendszer állandó készültségben van. Ami lényegében jó, mert rögtön észreveszi a kijutó dolgokat. És mivel tudja, hogy semmi keresnivalójuk ott, azonnal védekezésbe kezd, vagyis antitesteket termel ellenük. Ez rendben is van, legalábbis akkor, amikor az immunrendszer tényleg kórokozókat fülel le. Mert ezzel védi az életünket. Viszont amikor már rossz állapotú a bél, és rendszeresen átszivárognak rajta a veszélyesnek nyilvánított ételösszetevők, az rengeteg munkát követel az immunrendszertől, rengeteg ellenanyagtermelést.

A gyulladás mindennapossá válik, kialakul a számos betegség rizikófaktoraként ismert krónikus gyulladás. Ekkor a gyulladás enyhítésére  fokozódik a szervezetben a hisztamintermelés.

De ebből sem jó a túl sok, mert az szintén az immunrendszer aktivitását szorgalmazza, ami pedig tovább növeli a hisztaminszintet. A belek magas hisztaminszintje pedig gyomorégést vált ki.

Felszívódási zavarok

A sérült, gyulladt bél nem tudja betölteni szerepét a tápanyagok felszívódásában, így különféle hiányállapotok jelentkezhetnek.

Megjelenésük idején, az 1980-as években még a savlekötőket csak orvos írhatta fel. Manapság bárki megszerezheti bármelyik patikában, ezért is fontos a körültekintő használatuk.
gyomorfájás
Ajánljuk még:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: