A bor hitelesítés jövője

Ha a digitális szaglástechnikát integrálják a kémiai elemzéshez használt mesterséges intelligencia-eszközökkel, akkor egy olyan kézi eszköz jöhet létre, amely képes a bor hitelesítésére egy egyszerű „szkennelés”-sel.
Ez egy lépéssel túlmutat a hagyományos sommelier szakértelmén, demokratizálja a borkóstolást, és minden kortynál hitelességet biztosít – állítják a Portugál, Francia és Amerikai kutatók.
MI és a fogyasztók új generációja
Az MI borágazatra gyakorolt hatásai messze túlmutatnak a szőlőültetvényeken és a laboratóriumokon. A fogyasztók kezében a mesterséges intelligencia által működtetett eszközök valós idejű ellenőrzést kínálhatnak a bor eredetiségéről. Ez a lehetőség komolyan érintené a hamisított borok piacát, hiszen jellemzően a kevésbé hozzáértő vásárlókat célozzák meg a kifinomult hamisítványokkal. Ezenkívül előmozdítaná a tájékozott ínyencek új generációjának kialakulását, akik a technológiára támaszkodhatnak döntéseikben.