0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Az MI kiszagolja a borhamisítást

Egy olyan korszakban, amikor a hitelesség ugyanolyan értékes, mint maga az évjárat, a borágazat sürgető kihívással néz szembe: a világméretű borhamisítással.

A bor hitelesítés jövője

Szőlőültetvény a bordeaux-i borvidéken

Ha a digitális szaglástechnikát integrálják a kémiai elemzéshez használt mesterséges intelligencia-eszközökkel, akkor egy olyan kézi eszköz jöhet létre, amely képes a bor hitelesítésére egy egyszerű „szkennelés”-sel.

Egy ilyen eszköz, amely potenciálisan a jövőbeni okostelefonok funkciója lehet, nemcsak a csalás megelőzésében segítené a fogyasztókat, hanem a kutatók szerint új, objektív módot kínálna a bor értékelésére is.

Ez egy lépéssel túlmutat a hagyományos sommelier szakértelmén, demokratizálja a borkóstolást, és minden kortynál hitelességet biztosít – állítják a Portugál, Francia és Amerikai kutatók.

MI és a fogyasztók új generációja

Az MI borágazatra gyakorolt hatásai messze túlmutatnak a szőlőültetvényeken és a laboratóriumokon. A fogyasztók kezében a mesterséges intelligencia által működtetett eszközök valós idejű ellenőrzést kínálhatnak a bor eredetiségéről. Ez a lehetőség komolyan érintené a hamisított borok piacát, hiszen jellemzően a kevésbé hozzáértő vásárlókat célozzák meg a kifinomult hamisítványokkal. Ezenkívül előmozdítaná a tájékozott ínyencek új generációjának kialakulását, akik a technológiára támaszkodhatnak döntéseikben.

Forrás: Communications Chemistry

Magazin ajánló: