0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

OIV: egy évszázad a szőlő-bor ágazatért

A századik évforduló alkalmából a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) 2024-et a Szőlő és Bor Nemzetközi Évének nyilvánította.

A szervezet gazdag történelmének megünneplésére számos rendezvényt tartanak az év során és szerte a világon. Az év az OIV új székházának felavatásával és a 45. borvilágkongresszussal zárul a franciaországi Dijonban.

A cenrtenáriumi év mottója „A holnap bora és szőlője”. Különféle kezdeményezések és tevékenységek valósulnak meg a szervezet történelmi utazásának megünneplésére. Emiatt az OIV elindítja a Szőlő- és Borvárosok Nemzetközi Hálózatát, hogy elismerje azt a felbecsülhetetlen hozzájárulást, amelyet a szőlőhöz köthető városok tettek a szervezethez e 100 életév során.

Az OIV-t 1924-ben hozták létre Office International du Vin (Nemzetközi Borhivatal) néven a globális borászati ​​helyzet harmonizálása érdekében.

Hosszú utat kell visszamennünk ahhoz, hogy felfedezzük az első nemzetközi borászati ​​eseményt. 1874-ben, az európai szőlőtermesztést szinte teljesen elpusztító filoxéra-katasztrófa után Franciaország, Olaszország, Svájc, Ausztria és Németország szőlőtermesztői összegyűltek Montpellier-ben egy október 22-től 30-ig tartó kongresszusra, hogy közösen találjanak megoldásokat a rettegett rovar leküzdésre.

Harmincöt évvel később a filoxéra-válságot sikerült legyőzni, de egy újabb, alattomosabb veszély fenyegette a szőlőtermesztést. A termelés és a kereskedelem anarchikus terjeszkedése lehetővé tette, hogy a borhamisítás olyan méreteket ölthessen, hogy a világpiacot ellepte mindenféle bornak tévesen címkézett ital. 1908-ban és 1909-ben két kongresszust tartottak, az egyiket Genfben, a másikat pedig Párizsban, hogy megvizsgálják ezt az aggasztó problémát. Komoly előrelépés történt a bor kezdeti meghatározásának javaslatával, valamint az 1891. évi Madridi Egyezmény alapelveinek a hamis eredetmegjelölések visszaszorításáról való emlékeztetésével és megerősítésével.

Ez a fejlődés, amelyet az első világháború akasztott meg, 1918-ban újraindult, köszönhetően a bortermelő országok nemzetközi konferenciájának, amelynek programjában a vámtarifák felülvizsgálata, az országok közötti kereskedelem szabályozása és egy nemzetközi testület létrehozása szerepelt.

Aztán 1922-ben a Société d’Encouragement à l’Agriculture (Franciaország), amely továbbra is aggódott a globális borhelyzet miatt, egy nemzetközi borászati ​​szervezet létrehozását javasolta Olaszország, Görögország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Magyarország, Tunézia és Luxemburg képviselőinek részvételével.

Az ötlet a következő évben, a genovai konferencián ismét előkerült, ahol elhatározták, hogy egy külön korlátozott találkozót tartanak Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Portugália között, hogy komolyan megvizsgálják egy ilyen szervezet létrehozását. Ezen országok küldöttei úgy döntöttek, hogy néhány hónappal később, június 4. és 6. között Párizsban ismét találkoznak, és megállapodtak abban, hogy a képviselt államok közös költségén állandó nemzetközi irodát kell fenntartani.

Forrás: OIV

Magazin ajánló: