0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Európai kiválósági díj zöldségvetőmag-nemesítőknek

Az európai normáknak megfelelő zöldségvetőmag-nemesítéssel foglalkozó cég 15 éve végez kutatómunkát, termékeiket több kontinensen forgalmazzák, így az unión belül is üzleti teret nyertek.

Tavaly november végén Brüsszelben, az Európai Parlament székházában adták át az aranyos-gyéresi Hektar Seeds Kft. társtulajdonosainak, Széll Leventének és Kovács Andrásnak az Európai Néppárt európai kis- és középvállalkozóknak járó kiválósági díját. A méltatásban a többi között az állt, hogy az európai normáknak megfelelő zöldségvetőmag-nemesítéssel foglalkozó cég 15 éve végez kutatómunkát, termékeiket több kontinensen forgalmazzák, így az unión belül is üzleti teret nyertek, ugyanakkor a vállalkozás folyamatosan kísérletezik, megújítja termékeit.

Az európai kitüntetés átvételekor. Képünkön: dr. Ingo Friedrich, az EP tiszteletbeli tagja, az Európai Gazdasági Szenátus elnöke, Kovács András, Széll Levente és Winkler Gyula EP-képviselő

A magánnemesítő céget Winkler Gyulának, az RMDSZ Európa Parlamenti képviselőjének, az EP kis- és középvállalkozásokat támoga- tó tömörülés (SME Europe) alelnökének a Romániai Magyar Közgazdasági Társaság (RMKT) ajánlotta figyelmébe.

A pályázatra az unió tagállamaiból fogadtak nevezéseket, az EPP és az SME Europe által kijelölt nemzetközi zsűri a nevezési kritériumok és a teljesítmény alapján választotta ki országonként a díjban részesülőket.

Romániából egy elektromos töltőállomásokat fejlesztő és forgalmazó aradi cég képviselői is átvehették a díjat. A Hektar Seeds zöldségvetőmag-nemesítő mezőgazdasági vállalat társtulajdonosaival, Széll Leventével, Szappanyos Leventével és Kovács Andrással a cég aranyosgyéresi székhelyén beszélgettünk.

A kezdetek

A vállalkozás története jóval az 1989-es ro-mániai változások előttre nyúlik vissza. Széll Levente nagyszülei az Aranyos és a Maros találkozásához közeli faluban, a mai Kolozs megyéhez tartozó Aranyosegerbegyen gazdálkodtak. Nem véletlenül, hiszen a környék az Erdélyi-medence legmelegebb zónája – erről még Mikes Kelemen rodostói leveleiben is említést tesz –, a hordalékban gazdag, kissé homokos föld pedig kiválóan alkalmas szőlő és zöldségtermesztésre. A nagyszülők kezdték el a zöldségtermesztést ezen a vidéken, majd a cégalapítók – Széll Levente és testvére Sándor – szülei is folytatták a gazdálkodást.

A jobb termésért szükség volt jó minőségű vetőmagokra, és ezek beszerzésére lehetőség kínálkozott Magyarországról, ugyanis az 1980-as években kétévente lehetett kiutazni az egy szocialista tömbbe tartozó szomszéd országba.

Innen hozták be az első nemesített, magas hozamú dán és holland vetőmagokat, kezdetben a családnak, aztán fokozatosan eladták az érdeklődőknek. Az 1989-es változást követően Széll Levente édesapja azonnal, 1990 februárban létrehozta a Krizantém Kft.-t, amely a későbbiekben, 1994-től, hivatalosan is vetőmag-kereskedéssel foglalkozhatott. A Széll testvérek 1998-ban beszálltak a vállalkozásba, ekkor alakították meg az Agrosel Kft.-t, amely a nyereséget visszaforgatva országos szintre terjeszkedett. 2004-ben Széll Sándor felkérte egykori tanárát, dr. György Sándor zöldségtermesztési és nemesítési mérnököt, hogy segítsen a cégnek saját zöldségfajták kifejlesztésében. Romániában ugyanis a rendszerváltozást követően – az addig állami kézben levő nemesítő és kutatóállomások mostoha körülmények közé kerültek, így egyrészt joghézag, másrészt az anyagi fenntartás, illetve a gazdák érdeklődésének hiánya miatt fokozatosan megszűntek. György Sándor létesítette, majd vezette az 1960-as években az Aranyosgyérestől nem messze lévő radnóti kutatóállomást, ugyanakkor a kolozsvári agrártudományi egyetemen is tanított, így örömmel karolta fel a magáncég törekvéseit. Elsősorban paprika, paradicsom, padlizsán és uborka vetőmagok nemesítését vállalta el, ugyanis

nagyon sok fajtát kellett megmenti, hiszen ezeknek a folyamatos gondozását elhanyagolták a csődbe ment kutatóállomások.

A cég 2004-ben új telephelyre költözött, ahol 2010-ig együtt dolgoztak György Sándorral. 2010-ben Ledóné Darázsi Hajnalka vette át a kutatói munka vezetését és emelte nemzetközi szintre a tevékenységüket. A következő években csatlakozott a céghez Szappanyos Levente és Kovács András, akik főnemesítőként dolgoznak mind a mai napig. A 2010-ben elkezdett nemesítőmunkával – őshonos fajtákat keresztezve, az őshonos fajták tulajdonságait továbbfejlesztve, ellenálló képességüket növelve – nagy hozamú hibrideket állítanak elő, amiket saját terméknéven forgalmaznak.

Elvárások

A vetőmagokat saját védjeggyel hozzák forgalomba

A kutatók kifejtették, hogy Romániában a piacképes zöldséghibridek előállítására 8 évre van szükség. Az új hibridek alapkövetelménye a fajta tisztasága, megkülönböztethetősége más kereskedelmi fajtáktól, ugyanakkor két éven keresztüli vegetációban hozniuk kell a megjelölt tulajdonságot, csak ezután részesülnek fajtaelismerésben. Jelenleg a cég mintegy 200 fajta fenntartója.

Cégük az egyetlen olyan romániai zöldség- nemesítő és vetőmagforgalmazó magáncég Romániában, amely kutatóállomásként felelősséget vállal a fajtafenntartásért.

Ez nemcsak azt a fontos feladatot jelenti számukra, hogy az élelmiszerlánc szereplőjeként biztosítják a jó minőségű zöldségtermesztést azokon a vidékeken, ahol igényt tartanak vetőmagjaikra, hanem folyamatosan lépést kell tartani úgy a klimatikus- és a talajtani követelményekkel, lehetőségekkel, mint a piaci trendekkel.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: