0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 21.

Európai kiválósági díj zöldségvetőmag-nemesítőknek

Az európai normáknak megfelelő zöldségvetőmag-nemesítéssel foglalkozó cég 15 éve végez kutatómunkát, termékeiket több kontinensen forgalmazzák, így az unión belül is üzleti teret nyertek.

 Kovács András és Szappanyos Levente zöldségnemesítők szerint mindig az adott aktuális célnak megfelelő hibridet állítanak elő és helyeznek piacra. A termesztő elvárja, hogy az adott hibrid például szárazságtűrő legyen, ellenálló a kórokozókkal szemben, alkalmazkodjon a talajadottságokhoz és lehetőleg bő terméshozamot eredményezzen. A szupermarketeket ellátók azt szeretnék, hogy huzamosabb ideig lehessen a pulton tartani a terméket, ugyanakkor ne veszítsen minőségéből, bírja a szállítást, őrizze meg beltartalmi értékét, míg a fogyasztó jogos elvárása, hogy ízletes legyen. A nemesítő feladata tehát eldönteni, hogy négy vagy akár nyolc év múlva milyen piaci igények, elvárások lesznek egy adott termékkel szemben, így igazán nehéz feladatot vállal az, aki hozzáfog a kutatáshoz.

Természetesen lépést kell tartani a nemzetközi irányzatokkal is.

A cég 2007-től tagja a nemzetközi vetőmagszövetségnek (ISF), így a szakmai találkozókon, a külföldi kapcsolatok által, illetve a különböző szakrendezvényeken szereznek információkat a cég munkatársai. A kutatással foglalkozó Hektár cégüknél mintegy húszan dolgoznak, közülük tízen a kutatásban.

Öt kontinensen

Alaposan ellenőrzik a vetőmagok minőségét

Az Agrosel Kft. anyacég a hobbipiacoknak, kiskerteknek szükséges zöldségvetőmagot szolgáltatja, míg a 2010-ben elkezdődött professzionális hibridnemesítés által létrehozott fajtákat a 2023-ban létesített Hektár Seeds Kft. forgalmazza. Ma már a világ mind az öt kontinensére sikerült eljuttatni termékeiket. Ami a piaci pozíciójukat illeti, Romániában a konyhakerti vetőmagpiacon első helyen állnak. A professzionális hibridvetőmagok piacán, ahol multinacionális cégekkel vannak versenyben, azon igyekeznek, hogy az első 10 közé kerüljenek.

Céljuk, hogy a hibrid paprika, uborka, padlizsán és paradicsomhibridek elismert, piacvezető fajták legyenek a román piacon, hiszen ezek helyi a körülményekhez kiválóan alkalmazkodnak, jó az ellenálló képességük, jó genetikai állománnyal és beltartalommal rendelkező fajták.

Ezekkel pedig inkább a közép-kelet-európai országokat célozzák meg. A cégvezető kifejti, Magyarországon csak részben sikerült teret hódítani, mivel másfajta zöldségtípusokat termesztenek, fogyasztanak. Mi több, a hagyományos romániai, Olt menti zöldségtermesztők is kezdik elfogadni és értékelni a hibridjeik előnyeit, annak ellenére, hogy ott az etalont még mindig a holland magok jelentik. Kitartó munkával az elfogadó mentalitásváltáson dolgoznak. Ennek a konzervatív hozzáállásnak az is az egyik oka, hogy bár három évtized telt el a rendszerváltás óta, a mezőgazdasági és kutatáspolitika még mindig az egyetemi központok felé irányítja a támogatást, ugyanis még mindig az egyetemek köré csoportosult kutatóintézetek munkáját részesítik előnyben, ahol bizonyos „meghatározott feladatokat” kell teljesíteni. A cégek, némiképpen átvállalva az egykori kísérleti állomások szerepkörét, inkább az alkalmazott kutatást, a termék piaci értékeit részesítik előnyben.

Európai színvonalon

Az Agrosel cég többszöri próbálkozás után egyszer megnyert egy tendert, de már nem jutott pénz a projekt támogatására. Jelenlegi céljaik között szerepel újabb pályázatokon való részvétel, mint például az EU HORIZON program, hiszen a kutatás, mint említettük, nyolc, tíz év múlva hozza meg gyümölcsét, gazdasági hasznát.

A korszerű mezőgazdálkodásban szükség van a nemesített, nagyobb hozamot biztosító vetőmagokra, így beszélgetőtársaim mindenképpen arra ösztönzik elsősorban az erdélyi gazdákat, hogy válasszák az általuk létrehozott hibrideket, hiszen ezek kiválóan megfelelnek a hazai környezeti feltételeknek, garantált a jó termés.

Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a jó vetőmag mellett megfelelő, korszerű termesztési technológiát is kell alkalmazni. Cégük bizonyos szintig biztosítja a szaktanácsadást, de szerencsére a gazdák szakmai szervezetei, a falugazdász-hálózat elég jól kiépült. Velük közös fórumokon is szorgalmazzák, hogy csakis ez jelenti a jövőt, és a jelenlegi gazdasági körülmények miatt is egyre nagyobb a gazdák felelőssége a megfelelő, jó minőségű élelmiszertermékek előállításában, forgalmazásában. Ennek szolíd láncszeme immár európai színvonalon működik Erdély szívében.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Illusztráció
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: