Ahhoz, hogy árucikkeik minél inkább összhangban legyenek a vásárlók igényeivel, elengedhetetlen, hogy a vállalatok tisztában legyenek a fogyasztói ízlés folyamatos változásával. Felmerül a kérdés: mire készüljenek a gyártók és a fogyasztók, mik lesznek 2024 legnépszerűbb élelmiszerei és italai?
Az elmúlt évek gasztronómiai trendjeit nagyban befolyásolta a pandémia. A világjárvány alatt ugyanis egyre többen kezdtek főzni otthon, lelkesedésük pedig a korlátozások feloldása után sem hagyott alább.
Egyre fontosabbnak tartjuk, milyen minőséget kapunk pénzünkért cserébe, legyen szó bolti vásárlásról vagy étteremlátogatásról – írja a Food Navigator.
A T. Hasegawa USA Kft. minden évben elkészíti élelmiszerekkel kapcsolatos éves fogyasztói „trendelőrejelzését”. Ezt azért tartják kiemelten fontosnak, mert a trendek ismerete kulcsfontosságú gyártói és a fogyasztói szempontból is. Ismerve ezeket, a szakembereknek lehetőségük lesz új technológiákat is kifejleszteni a minél magasabb minőségű termékek előállítása érdekében.
Nosztalgia új csavarral
Az angol „comfort food” kifejezés ezen ételek gyűjtőneve, mely lényegében olyan élelmiszereket takar, amelyek tradicionálisabb ízvilágúak, akár gyermekkorunkra emlékeztetnek minket, és általában a nagymamák specialitásait képezik. Ez a tendencia már a világjárvány alatt is megfigyelhető volt, de idén is sok konyhatündér fog bevált receptekhez nyúlni, hogy általuk egy kis menedékre leljenek a felgyorsult hétköznapok során. Ám sokan némileg új köntösbe fogják bújtatni a megszokott ízeket:
Ez a folyamat a cukrásziparban is megfigyelhető lesz.
2024 íze: az ube
Az élénk lila színben pompázó zöldség már évek óta feltörekvőben van, és úgy fest, a gasztro-őrültek hívószava lesz 2024-ben. De mi is ez? Latinul Dioscorea alata, magyarul ube vagy jamgyökér néven ismert, az ázsiai konyha már régóta használja. Főzés után állaga leginkább a krumpliéra hasonlít, számos kedvező egészségügyi hatással bír, és nem mellesleg nagyon finom. Kiválóan alkalmas pürék, gnocchik, szószok, sőt, akár sütemények elkészítésére is.
Csomagolt készételek, sőt, üdítőitalok összetevőjeként is találkozni fogunk vele a boltok polcain. Mivel színe egy plusz élményfaktorral egészíti ki, jó eséllyel fogjuk viszontlátni a közösségi média oldalain is. Különleges színének köszönhetően ráadásul a legegyszerűbb ételt is feldobhatjuk vele, nem csoda hát, hogy a szakemberek szerint az idei év egyik meghatározó íze lesz.