0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 15.

„Trendriadó”: ezek lesznek 2024 legdivatosabb élelmiszerei

Az élelmiszeripar dolgozói napról napra azon munkálkodnak, hogy minél inkább felvegyék a lépést a változó fogyasztói igényekkel. Ennek érdekében folyamatosan új ízekkel, összetevőkkel kísérleteznek.

„Glokális” ízélmények

churros
Churros, tradicionális spanyol reggeli

Ideje, hogy kulináris térképünkön helyet kapjanak a glokális ízek is! Mit is jelent ez? Lényegében egy fúziós konyhát, mely által messzi vidékekre kalandozhatnak ízlelőbimbóink, anélkül, hogy elhagynánk lakhelyünket. Ezáltal szélesíthetjük látókörünket, új élményekkel gazdagodhatunk. A „glokális” kifejezés a globális és a lokális szavak összetételéből született, mely trend azt hirdeti,

ünnepeljük jól megszokott hazai ízeinket, de ne féljünk új irányt adni nekik.

Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha megszokott ételeinket szószokkal dobjuk fel.

Az előrejelzések alapján egyre több távoli konyha alapanyaga fog beférkőzni az élelmiszerpiacra.

Ilyen lesz a horchata (mexikói fűszeres mandulatej), a churros (spanyol fánk), az açaí bogyó, a kimchi (koreai savanyúság), a tahini (keleti szezámmagpaszta), a yuzu (japáncitrom). Ezek az egzotikus összetevők leginkább termékek ízesítéseként lesznek megtalálhatóak, például ropogtatnivalók, szószok, öntetek, fűszerkeverékek alapját fogják képezni.

Kulináris kalandozásra fel!
kimchi
Ha kimchit adunk ételünkhöz, egészségünket is támogatjuk.

Fókuszban az egészség

2024-ben már nem csak az íz a fontos, a vásárlási szándékot ugyanis egyre többször befolyásolja, hogy az adott élelmiszer milyen hatást fejt ki egészségünkre, milyen tápanyagokat vihetünk be fogyasztása révén szervezetünkbe. Ennélfogva

egyre nagyobb teret kap a funkcionalitás az élelmiszerpiacon.

Azok, akik nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, és nem félnek új alapanyagokkal kísérletezni, ezeket az összetevőket fogják keresni a boltok polcain:

Kolin: az agy- és a májműködést támogató, létfontosságú szerves vegyület. Táplálék-kiegészítők és élelmiszerek összetevőjeként is minden bizonnyal keresett lesz.

Astragalus: azaz kínai csüdfű, mely immunerősítő gyógynövényként ismert. Bioaktív vegyületeinek köszönhetően sokak kedvencévé válhat.

Koji: Japánban népszerű, többek között saké készítéshez használt, erjesztéshez alkalmas alapanyag. A fermentált élelmiszerek kiegészítője lehet.

Allulóz: alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer, kiválóan alkalmas sütéshez.

Növényi eredetű fehérjeforrások közül előtérbe kerül a csicseriborsó, a lóbab,

a tengeri moszat pedig a ropogtatnivalók már-már mainstream összetevője lesz.

Utóbbi előállítása ugyanis nem igényel nagy területet, nem hagy maga után jelentős karbonlábnyomot.

Tengeri moszat lenne a fenntarthatóság jövője?

Ez is érdekelheti:

Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere

Drága az olíva, ezért hamisítják

Forrás: foodnavigator-usa.com

Magazin ajánló: