„Glokális” ízélmények
Ideje, hogy kulináris térképünkön helyet kapjanak a glokális ízek is! Mit is jelent ez? Lényegében egy fúziós konyhát, mely által messzi vidékekre kalandozhatnak ízlelőbimbóink, anélkül, hogy elhagynánk lakhelyünket. Ezáltal szélesíthetjük látókörünket, új élményekkel gazdagodhatunk. A „glokális” kifejezés a globális és a lokális szavak összetételéből született, mely trend azt hirdeti,
Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha megszokott ételeinket szószokkal dobjuk fel.
Ilyen lesz a horchata (mexikói fűszeres mandulatej), a churros (spanyol fánk), az açaí bogyó, a kimchi (koreai savanyúság), a tahini (keleti szezámmagpaszta), a yuzu (japáncitrom). Ezek az egzotikus összetevők leginkább termékek ízesítéseként lesznek megtalálhatóak, például ropogtatnivalók, szószok, öntetek, fűszerkeverékek alapját fogják képezni.
Fókuszban az egészség
2024-ben már nem csak az íz a fontos, a vásárlási szándékot ugyanis egyre többször befolyásolja, hogy az adott élelmiszer milyen hatást fejt ki egészségünkre, milyen tápanyagokat vihetünk be fogyasztása révén szervezetünkbe. Ennélfogva
Azok, akik nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra, és nem félnek új alapanyagokkal kísérletezni, ezeket az összetevőket fogják keresni a boltok polcain:
Kolin: az agy- és a májműködést támogató, létfontosságú szerves vegyület. Táplálék-kiegészítők és élelmiszerek összetevőjeként is minden bizonnyal keresett lesz.
Astragalus: azaz kínai csüdfű, mely immunerősítő gyógynövényként ismert. Bioaktív vegyületeinek köszönhetően sokak kedvencévé válhat.
Koji: Japánban népszerű, többek között saké készítéshez használt, erjesztéshez alkalmas alapanyag. A fermentált élelmiszerek kiegészítője lehet.
Allulóz: alacsony kalóriatartalmú természetes édesítőszer, kiválóan alkalmas sütéshez.
Növényi eredetű fehérjeforrások közül előtérbe kerül a csicseriborsó, a lóbab,
Utóbbi előállítása ugyanis nem igényel nagy területet, nem hagy maga után jelentős karbonlábnyomot.
Ez is érdekelheti:
Gasztronómiai orosz rulett: a világ hét legveszélyesebb élelmiszere