0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Böjtöl a brit miniszterelnök

Csak kávé, tea és víz . Az egészségéről és karcsú alakjáról híres brit miniszterelnök, Rishi Sunak szigorúan követ egy szokatlan étrendet.

Minden hetet intenzív „éhségsztrájkkal” kezd a brit miniszterelnök.  Rishi Sunak, akit III. Károly király 2022. október 25-én nevezett ki az Egyesült Királyság miniszterelnökévé, az ország történetében a legfiatalabb politikus, aki ezt a posztot betölti.

Sunak-ot hivatalba lépése óta nagy médiaérdeklődés övezi – sokan nemcsak politikai tevékenységére, hanem magánéletére is kíváncsiak, hiszen felesége India egyik leggazdagabb üzletemberének lánya.

Az utóbbi időben viszont étkezési szokásáról kerekedett vita a brit sajtóban. Egy Rishi Sunakhoz közel álló személy ugyanis elárulta, hogy a brit miniszterelnök minden hetet 36 órás böjttel kezd, amelynek során csak vizet, teát vagy feketekávét fogyaszt. Ez a böjt állítólag vasárnap délután 5 órától kedd hajnali 5 óráig tart.

Bár ez a gyakorlat rendkívül szigorúnak hangozhat, néhány, a brit médiában megszólaló táplálkozási szakértő szerint ez valójában a nemrégiben népszerűvé vált 5:2 diéta kissé enyhébb változata, amely szerint a hét öt napján normálisan étkeznek,  a másik két napon pedig böjtölnek.

James Betts, a Bath-i Egyetem anyagcsere-fiziológia professzora előnyöket lát ebben a diétatípusban. Mint  rámutatott, a kalóriaszegény étrend nem hozza a szervezetet koplaló állapotba – ellentétben Sunak 36 órás böjtjével.

A kutató szerint ez a fajta gyakorlat arra készteti a szervezetet, hogy a normális energiaforrásait használja. Alapvetően arról van szó, hogy a szervezet 36 órán keresztül áttér az elsődleges szénhidrátok üzemanyagként való felhasználásáról a zsír üzemanyagként való felhasználására.

Adam Collins, a Surrey Egyetem professzora szerint a Rishi Sunak által alkalmazott étrend metabolikus rugalmasságot biztosíthat, azaz kihasználja a szervezet azon képességét, hogy a különböző típusú üzemanyagok között váltson, ami jobb képességet eredményez a túlevéssel, az inaktivitással vagy a stresszel szemben.

A diabetes.co.uk, szerint a miniszterelnök bevallotta, hogy

 „Van egy gyengeségem, szeretem a cukros dolgokat. Ez azt jelenti, hogy a hét hátralévő részében megengedhetem magamnak az általam kedvelt finomságokat.”

Kiderült az is, hogy szívesebben iszik mexikói kólát, mert az nádcukrot tartalmaz, nem pedig magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. Emellett rendszeresen sportol, főként kerékpározik.

Idő vs kalória

De Sunak diétája  mégsem újkeletű, az időszakos böjtöt évezredek óta gyakorolják. A világ számos nagy vallásában is hagyományai vannak az időszakos böjtnek. Az iszlám a ramadánt, a hajnaltól napnyugtáig tartó böjt hónapját tartja, a keresztények pedig hagyományosan a nagyböjt idején böjtölnek. A buddhisták spirituális gyakorlataik részeként gyakran betartják az időszakos böjt rendjét. A böjt a hindu hitbe is beleivódott, Sunak pedig hindu vallású, így jól ismeri ezeket a hagyományokat.

A szakemberek az időszakos böjt előnyének látják, hogy az időt könnyebb számolni, mint a kalóriákat: az időkorlátos étkezés pedig elősegíti a fogyást és megakadályozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy nem mindenki  számára alkalmas ez az étkezési rend. A gyerekeknek, a tinédzsereknek, ,a cukorbetegeknek, valamint a terhesség és a szoptatás alatt nem ajánlják. Emellett tanácsos orvosi tanácsot kérni, mielőtt kipróbálnák az időszakos böjtöt.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/diabetes.co.uk