0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 23.

Kulináris luxus: a világ öt legdrágább élelmiszere – 1.rész

Bizonyos anyagi szint felett, az emberek megengedhetik maguknak, hogy az étkezés több legyen számukra, mint a Maslow-piramis első szintjének kipipálása. A prémium élelmiszerek piaca ezeket a hedonista életszemléletet igenlő embereket szolgálja ki.

A beluga kaviár, a wagyu marha, az aranyfóliával díszített macaron és a fehér szarvasgomba köztudottan az elit uzsonnái, a luxus gasztronómiai élvezetek listája azonban korántsem merül ki ennyiben. 5 részes sorozatunkban összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyeknek bérelt helyük van a legdrágább alapanyagok listáján, ugyanakkor „átlagos” változataik megfordulhattak már a te konyhádban is.

Wagyu marha

„Nem minden wagyu kobe, de minden kobe wagyu.”

Wagyu marha
Kép: Joseph Decuis

– tartja a gasztronómiai körökben elhíresült, ám az avatatlan fül számára értelmetlennek hangzó mondás. A wagyu kifejezés szó szerinti jelentése „japán tehén”, ám a szakzsargon inkább a felkelő nap országában tenyésztett, négy eredetvédett húsmarhafajta gyűjtőneveként alkalmazza.

A világ legdrágább élelmiszerei között számon tartott, prémium húsféle különlegességét textúrája és intenzív, gazdag aromájú ízvilága adja. Meglepő, de felfedezése egy véletlennek köszönhető.

Japán lakói mind vallási, mind gyakorlati okokból kerülték a húsfogyasztást több, mint 12 évszázadon keresztül. A marhahús különösen tabunak számított: egyes szentélyekben 150 napi böjttel büntették a szabály megszegését.

Wagyu marhahúsA Meidzsi-restaurációXIX. század – idején azonban valami megváltozott. Miután az ország megnyitotta kikötőit, az odaérkező első hajósok az akkori világ legnagyobb steakevő nemzetének, Nagy-Britanniának szülöttei voltak. Tekintve, hogy az ázsiai nép – kultúrájából és országának kedvezőtlen földrajzi adottságaiból adódóan– nem tartott kifejezetten levágásra szánt marhákat, kénytelenek voltak igavonó állataikat feláldozni vendégeik igényeinek kielégítése céljából.

Márványos wagyu hús

A külföldről érkezők igencsak meglepődtek, amikor a megszokottól jelentősen eltérő, gyönyörű, márványos hús fogadta őket a tányérjukon.  A rendkívül egészséges, magas Omega-3 tartalmú kuriózum hamar világhírnévre tett szert.

A wagyu szarvasmarhákat 1997-ben nemzeti kincsnek nyilvánították, exportjukat pedig betiltották, így Japán monopolhelyzetbe került mind a tenyésztés, mind a kereskedelem aspektusában.
Wagyu marha
Kép: Joseph Decuis

100%-os wagyu húst csak Japán értékesíthet, egy nagyon szigorú – tenyésztést, tartást és táplálást egyaránt érintő – követelményrendszerhez igazodva. Az állatokat kizárólag szabad tartásban, nagy legelőkön lehet tartani. A borjakat speciális tejpótló készítményekkel, kézzel táplálják, a hideg ellen pedig takarókkal védik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu