0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Kulináris luxus: a világ öt legdrágább élelmiszere – 1.rész

Bizonyos anyagi szint felett, az emberek megengedhetik maguknak, hogy az étkezés több legyen számukra, mint a Maslow-piramis első szintjének kipipálása. A prémium élelmiszerek piaca ezeket a hedonista életszemléletet igenlő embereket szolgálja ki.

Fél éves koruk után árverésre bocsájtják őket, ahol csak minősített gazdaságok licitálhatnak rájuk. Hátralévő életükben – a stressz minimalizálásának érdekében – nem költöztethetik őket több alkalommal. A gazdaságokban teljes kiőrlésű szilázst és rizst kapnak enni addig, amíg el nem érik a 700 kilogrammos súlyhatárt.

A növekedés időtartama 3 év, ami majdnem duplája a „közönséges” vágómarhák gyarapodási periódusának.

A folyamat nem gyorsítható fel mesterségesen, ugyanis a siettetés negatívan befolyásolhatja a húsminőséget. Az állatokat azonosító számok helyett, név szerint különböztetik meg és mindegyikről külön kartont vezetnek a születésüktől fogva, ami alapján visszavezethető a vérvonaluk.

Wagyu marha
Kép: Earl Stonham Farms – Wagyu Beef and Cattle

Gondozásukat számos mítosz övezi: úgy tartják, hogy a takarmányukba sört kevernek és napi szinten megmasszírozzák őket. Bár elsőre elképezhetetlennek tűnhet, ezeknek a feltételezéseknek bizony van valóságalapja.

A wagyu marha titkai

A wagyuk kefével való átdörzsölése – melynek eredeti célja a szőr tisztán tartása – serkenti a vérkeringésüket, így csökkenti a kortizol hormon termelődését. A söritatás már kevésbé általános szokás: kizárólag egy tenyészetben végzik – étvágyfokozás céljából– , tehát nem számít bevett gyakorlatnak.

Az extra bánásmód, az egyedekre fordított idő, energia és pénz, továbbá a ritkaságérték mind szerepet játszanak abban, hogy a wagyu hús igencsak borsos, akár 100.000 ezer forintos kilónkénti áron is szerepelhet a luxus vendéglátóhelyek étlapjain.

Olcsóbb árszabást az adott állat alacsonyabb wagyu- genetikaszázaléka eredményezhet.  Az Amerikai Egyesült Államok délnyugati részén farmok tucatjai szakosodtak  „hibrid” japán tehenek tenyésztésére.

A hagyományos amerikai fajták – mint például az angus – wagyu szarvasmarhákkal való keresztezésének köszönhetően elérhetőbbé vált a húsféle : akár már 40.000 forintért be lehet szerezni kilóját, még hazánkban is.
Zichy Mihály
Zichy Mihály – kép forrása: Zichy Wagyu

Az USA után Ausztráliában is elterjedt, majd végül Európában is  megjelent a wagyu.  Magyarországon Szekszárd és Pécs között, Ófalun élnek, Zichy Mihály tenyészetében. Márványozottságban ugyan közel sem hozzák a japán wagyuk szerkezetét, de így is kiemelkedően magas minőségűnek értékelt húsok kerülnek ki a farmról.

A wagyu állomány legismertebb, egyúttal legritkább – csupán néhány ezer egyedet számláló – képviselői a kobe-marhák. A kis populáció oka a szigorú szabályozás: a kategóriába csak olyan üszők és bikák sorolhatóak be, amelyek Tadzsima környéki vérvonalból származnak, születésüktől fogva Hjogó prefektúrában nevelkedtek, valamint nyers húsuk kiemelten magas márványozási aránnyal (BMS) és húsminőségi pontszámmal rendelkezik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu