0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

Minőségi árut kínálnak

A Hévízi Termelői Piac tizenhárom esztendeje indult, környékbeli termelők és kézművesek részvételével, köztük csak egy-két megyén kívüli vállalkozással.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy az év első hónapjaiban a forgalom visszafogottabb, de a látogatók számát illetően panaszra így sincs ok. Nyilván a szombati nap erősebb, mint a hétköznapi, a hétvégén összesen ezerötszáz-kétezer ember is megfordul a piacon. S ha már a számoknál tartunk, akkor meg kell jegyeznem, hogy ebben az időszakban alkalmanként 100-130 árus várja a vásárlókat, ez a szám nyáron 130-150 között mozog. Ebből következtethetünk arra, hogy az áruválaszték milyen nagy és széles körű, s ami fontos: folyamatos. Egyébként a piac alapításától kezdve összesen közel ezernégyszáz árus fordult meg a piacon. Közülük tartósan mintegy 3-400-an találták meg a számításaikat.

Ami elengedhetetlenül fontos, hogy mindannyian minőségi árut kínáljanak. Az árusok megélhetése mellett ez az alapja a jól működő, látogatott piacnak és persze annak is, hogy jövője legyen.

Benkő Lajos szerint azonban örvendetes, hogy egyre erősödik a helyi termékek iránti kereslet. Sokan gondolják úgy, hogy ha kissé többet is kell fizetniük értük, rövid és hosszú távon is megéri megvenni a minőségi élelmiszereket.

– A Hévízi Termelői és Kézműves Piacra kereskedőket nem, csak a termékek közvetlen előállítóit engedjük be. Úgy látom, hogy egyre több a tudatos vásárló, akik kimondottan a helyi, kézműves termékeket, vagyis a minőséget keresik. Egyre többen szeretnék ugyanis tudni, hogy az adott zöldség, gyümölcs, különböző élelmiszer honnan származik. Tudják, hogy máshol is vehetnek hasonlót, de más paraméterekkel, tulajdonságokkal. Legyen szó húskészítményekről vagy zöldségekről, gyümölcsökről, nem mindegy, hogy azt multinál veszik, vagy piacon. Nemcsak az ár számít, hanem a minőség is. Itt – ha esetleg kissé drágábban is, a legjobbat, a legmegbízhatóbbat kapják, íz és egészség tekintetében egyaránt. S ezt a folyamatot, tendenciát meg kell tartani, fontos erősíteni.

Bár a piac működik, s továbbra is népszerű a helyiek és a turisták körében, teljesen még nem állt vissza az eredeti „formájába”. S akad némi bizonytalanság is a jövővel kapcsolatosan, hiszen senki nem tudja, hogy miként alakul a háborús helyzet.

A piac télen csak csütörtökön és szombaton várja a vásárlókat

– Teljes visszaállásról akkor beszélhetünk majd, ha ugyanúgy érkeznek a vendégek, mint korábban, gondolok itt természetesen az oroszokra is. Úgy gondolom, hogy a régi rend visszaállásának alapvető és elsődleges feltétele az, hogy béke legyen. Sajnos e tekintetben nagy a bizonytalanság, pedig minden szempontból a háború befejezésére lenne szükség. Ha ez megtörténne, újra a régi, békebeli módon működhetne a piac.

Addig is, annak érdekében, hogy a piac továbbra is népszerű legyen – az árukínálatot tartva – idén is programokat szerveznek.

– Olyan, már korábban bevált rendezvényeket hirdetünk meg, mint például az Asszonyfarsang vagy a sütős-főzős programok. Ezek nagyon népszerűek a látogatók körében, kellenek ahhoz, hogy a piac egyaránt megtartsa a vásárlással kapcsolatos és turisztikai vonzerejét – fogalmazott Benkő Lajos.

Ez is érdekelheti:

„Nem látom borúsan a jövőt, nem először találkozunk megoldandó problémákkal”

Ahol a víz az úr

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: