0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

A biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar, derül ki az MBH AgrárTrend Indexből.

A korábbinál jövedelmezőbb állattenyésztés húzza az ágazatot, de a növénytermesztők helyzetértékelése is javult. Csökkent a műtrágya, a takarmány és az energia ára, javuló tendenciát mutat a gazdasági környezet, és bár a terményárak továbbra is alacsonyak, a kiszámíthatóság és a tervezhetőség stabilizálja a jövedelmeket és a kilátásokat.

Ez derül ki az MBH AgrárTrend Indexből, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzéséből. A hitelintézet agrárpiaci szereplők megkérdezésével készülő mutatója a 2023 első három negyedévében tapasztalt erősödés után tavaly év végén még tovább javult, és ezzel

a 2020-as, covidos időkben kezdett felmérés eddigi legjobb eredménye született a tavaly utolsó negyedévben.

A növekvő optimizmus kapcsán Héjja Csaba, az üzletág szenior elemzője megjegyezte: a bizonytalanság sokkal rosszabb konjunktúra-érzetet tud adni, mint a biztos tudat, akár arról, hogy a termelői árak már nem fognak nőni.

Jelenleg elsősorban a korábbinál jövedelmezőbb állattenyésztés húzza az ágazatot, bár a nehezebb körülmények között lévő növénytermesztők helyzetértékelése is jobb lett. Az élelmiszer-infláció év végére 5 százalék alattira lassult, ami a szakértők szerint azt is tükrözi, hogy az alacsonyabb termelői árak most jelennek meg a bolti fogyasztói árakban.

A koronavírus-világjárvány, az ellátási láncokban jelentkező fennakadások, az energia- és az inputanyagok árának emelkedése, majd az orosz-ukrán háború hatásai jelentős változásokat hoztak az agrár- és élelmiszeriparban. 2024-ben viszont már nyugodtabbá válhat a környezet, csökkentek a költségek, kiszámíthatóbbá vált a termelés. Átmeneti évnek nézünk elébe, ez megfelelő időszak a tervezésre. 2024-ben megnyílnak a Vidékfejlesztési Program első pályázatai, amelyek felhasználásában azok lesznek jó helyzetben, akik optimalizálni tudják gazdálkodásukat, csökkenteni tudják költségeiket, és fenntarthatóan tudják üzemeltetni a vállalkozásukat.

A cél, hogy hatékony termeléssel a minőség felé mozduljanak el a gazdálkodók

– mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, aki szerint a kamatok csökkenésével idén némileg már élénkülhet a hitelkereslet. „Arra számítunk, hogy a forgóeszköz-finanszírozáson túl év végén már beruházási hitelekről is érdemben tárgyalhatunk ügyfeleinkkel.”

Hollósi Dávid szerint a gazdatüntetések ébredést jeleznek. 2030-ig el fog dőlni, hogy az urópai mezőgazdaság marad a tömegtremlésnél, vagy csak a legmagasabb minőségre fókuszál (Fotó: MBH) mezőgazdaságnak
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: