0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

A biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar, derül ki az MBH AgrárTrend Indexből.

A hazai agrárium legnagyobb kibocsátását produkáló szántóföldi ágazatok helyzetértékelése 1-1,5 ponttal javult az előző negyedévhez képest, noha az alacsony értékesítési árak és a korábbinál gyengébb jövedelmezőség továbbra is erősen befolyásolja a lehetőségeiket. A búzatermékpálya a leginkább derűlátó: olyan napi fogyasztási cikkek alapanyagáról van ugyanis szó, amelyek iránt nem csökkent jelentősen a végső fogyasztói kereslet.

Az olajos magvak és a kukorica esetében kisebb mértékű volt a javulás, de összességében így is sokkal jobbak a termelők várakozásai a korábbinál.

Az ágazat szereplői egyre nagyobb számban ismerik fel, hogy nincs ráhatásuk az értékesítési árakra, a magyar mezőgazdaság túl kis szereplő ahhoz a világpiacon. A költségek optimalizálásában és a hatékony gazdálkodásban viszont lehet mozgásterük.

Olcsóbbak lehetnek az inputanyagok

A visszajelzések szerint a vetések állapota jó, néhol kiváló, de a gazdálkodók nagyon alaposan megfontolják, hogy milyen összegben költenek inputanyagokra, elsősorban műtrágyára. Az erősen kínálati a piacon árverseny kialakulása várható a vetőmag-, műtrágya- és egyéb inputanyag-értékesítők között, ami rövid távon az árszínvonal enyhe csökkenéséhez vezethet.

2024-ben még inkább felértékelődik a kiszámíthatóság és a tervezhetőség.

Az elemzők szerint: megfontoltság fogja jellemezni a mezőgazdasági évet. A szántóföldi növénytermesztők beruházási kedve egyelőre alacsony, amiben meghatározó szerepe van a korábbinál kevesebb tartaléknak.

Az MBH AgrárTrend Indexe az ügyfelek, szakmaközi szervezetek és a bank elemzőinek helyzetértékelése alapján készül negyedévente (Forrás: MBH)

Az elmúlt időszak az állati termékek előállítóinak kedvezett a magyar mezőgazdaságban. A takarmányárak a két évvel ezelőtti szintre mérséklődtek, és az élőállat értékesítési árak ugyan csökkennek, de így is kifejezetten kiegyensúlyozott a piac. A sertés termékpályán magasabbak a malacárak, de ez szezonális hatás, az irányadó nemzetközi árak stabilizálódni látszanak.

A baromfi esetében van némi félelem a tavaszi madárinfluenza-szezontól, értékesítési problémák azonban jellemzően nincsenek.

A tej esetében az árak felfelé mozdultak a 2023 közepén tapasztalt mélypontról, és segíti az ágazatot, hogy 2022-vel ellentétben kellő mennyiségű takarmányt tudtak termelni maguknak.

Kivárnak a kertészeti ágazatok

A kertészeti termékpályák és a szőlő-bor ágazat 2023-ban nem tudott jelentős áremelést érvényesíteni, ugyanakkor költségeik sem lettek sokkal magasabbak. A zöldségtermesztők hagyományosan jobban tudnak alkalmazkodni a piac változásaihoz, mint a gyümölcstermesztők, de a folyamatosan javuló gazdasági környezet révén az ő helyzetértékelésük is eddig nem látott szintre emelkedett.

A szőlő-bor ágazat számára kedvező lehetőségek nyílhatnak az exportpiacokon az idei szezonra a lédig szegmensben, ugyanis a spanyol és az olasz versenytársak komolyabb terméskiesést szenvedtek el.

A borfogyasztás világszerte visszaesett az infláció hatására, de a következő időszakban némi javulás várható a bank szakértői szerint.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: