0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 18.

A biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál

Az elmúlt évek gyakran kiszámíthatatlan környezete után nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a magyar agrár- és élelmiszeripar, derül ki az MBH AgrárTrend Indexből.

1500 milliárd forint érkezik agrár- és élelmiszeripari fejlesztésekre

Idén megnyílnak a 2023-2027-es Közös Agrárpolitika régóta várt vidékfejlesztési pályázatai, a kormány döntésének értelmében a hazai költségvetésből a lehető legnagyobb arányban, 80 százalékban társfinanszírozott vidékfejlesztési források mintegy 2700 milliárd forintot tesznek ki – hívta fel a figyelmet dr. Mezei Dávid, a pénzintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának agrár- és uniós kapcsolatokért felelős vezetője. Ebből 1500 milliárd forintra rúgnak a mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességének, hatékonyságának növelését és fenntartható átalakítását szolgáló beruházási források, amelyekre a pályázatokat az év során folyamatosan hirdetik meg.

Mezei Dávid (balra) elmondta, hogy könnyebbé válik a támogatott projektek előlegezése. Bár az előleg mértéke várhatóan csökken, de bizonyos összeghatárig biztosíték nélkül is hozzá lehet majd jutni (Fotó: MBH)

A tájékoztatón többször is elhangzott: fontos, hogy az ügyfelek már a tervezés időszakában bevonják a bankot, mint partnert. Újdonság, hogy a kedvezményezettek várhatóan könnyebb feltételek mellett juthatnak majd támogatási előleghez, és jelentős kamattámogatás, valamint kezességi díjtámogatás is segítheti a projektek megvalósulását, ami megkönnyíti a pénzügyi tervezést.

A szakember az újdonságok között említette a dísznövénykertészeti beruházások támogatását. Mint mondta, az ágazat fejlődőképes, hiszen magas hozzáadott értéket termel és jó az exportképessége.

A kiegyensúlyozott növekedési szint közelében az ágazat

Az ügyfelek, szakmaközi szervezetek és a bank elemzőinek helyzetértékelése alapján készülő és a hivatalos statisztikákat megelőző agrár-élelmiszeripari bizalmi mutató, az MBH AgrárTrend Index értéke 2023 negyedik negyedévében 33,6 pontra erősödött a 48 pontos skálán. Az eddigi legmagasabb érték a 2021 második negyedévében mért 32,1 pont volt. A mutató egy éve folyamatosan emelkedik. Most nagyobb lépcsőfokot lépett az ágazat, de hosszú még az út az elmúlt évek nehézségeiből való kilábalásban – értékelte az adatokat Héjja Csaba.

„Egyberendeződés, kiegyensúlyozódás” látszik az egyes ágazatok várakozásai között (Forrás: MBH)

A mostani érték a 2023 harmadik negyedévéhez képest 2 pontos, éves összehasonlításban pedig ezt jelentősen meghaladó, 4,1 pontos növekedést tükröz az ágazati várakozásokban. 2023 negyedik negyedévében a vizsgált 12 termékpálya mindegyikén javultak a kilátások a megelőző három hónaphoz képest, amire legutóbb 2021 végén, a koronavírus-világjárvány lecsengésekor volt példa.

Több mint két év után ismét vannak olyan alágazatok, amelyek elérték, sőt, meg is haladták az egyensúlyi szintnek tekintett – 3-5 százalékos növekedési pályát, valamint a minden ponton stabil ár- és jövedelmi viszonyokat jelentő 35 pontot.

Ez a két alágazat a sertés és a marha, de csak kevéssel marad el tőlük a baromfi, a tojás és a tejtermelés.

„Az árakra nincs hatásunk, a költségekre annál inkább”

Ezt a termelői nyilatkozatot emelte ki a szakember az MBH friss kutatásából. Mint mondta: elindult a szemléletváltás a gazdálkodók körében, amit Hollósi Dávid úgy fejezett ki, hogy az európai és benne a hazai agrárium elkezdte újrafogalmazni önmagát.

Héjja Csaba (jobb oldalon): „Most nagyobb lépcsőfokot lépett az ágazat, de hosszú még az út az elmúlt évek nehézségeiből való kilábalásban.” (Fotó: MBH)
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: