0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Méhészek és gazdák együtt demonstráltak Záhonyban: üzenet, mely mindannyiunkat érint

Az elmúlt pénteken a MAGOSZ valamint a NAK által szervezett gazdatüntetéshez a méhészek is csatlakoztak Záhonyban, hogy együttes erővel hívják fel a figyelmet az ágazatukkal kapcsolatos gazdasági problémákra.

A demonstráció nem csupán egy esemény volt, hanem egy erős üzenetet hordozott a közvélemény és a döntéshozók felé: Olcsó mézet lehet importálni, de beporzást nem!

Az összességében 1000 gazda (köztük közel 200 méhész) – az európai társaikkal szolidaritást vállalva – amiatt tiltakozott, hogy Brüsszel újabb egy évre meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket.

A demonstráción elhangzottak szerint azonnali importtilalom bevezetésére van szükség; már nem csak a magyar, hanem az egész európai uniós mezőgazdaság sorsa forog kockán.

A magyar méhészekkel szembeni gazdasági kihívások már rövidtávon is érezhető hatással lehetnek az ország egészére. Az olcsó vagy hamis külföldről importált méz piaci versenyhelyzetének következtében a hazai méhészek nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Fontos hangsúlyozni, hogy

a méhek által végzett beporzás nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, és ezáltal az élelmiszer-ellátásban.

A záhonyi demonstráción részt vevő méhészek és gazdák közösen fejezték ki aggodalmukat és kérésüket a szükséges változások iránt. A demonstráció egyértelmű üzenete az volt, hogy a magyar méhészek és gazdák támogatást és védelmet várnak azoktól, akik döntenek az agrárium jövőjéről.

A méhészek közvéleménynek szóló üzenete pedig hangsúlyozta, hogy a méhek által végzett beporzás nélkülözhetetlen a természeti egyensúly és az élelmiszer-biztonság szempontjából. Az olcsó méz illetve a hamis méz importja kizárólag a kereskedőknek kínál anyagi előnyöket, miközben

a méhészeket és ezzel párhuzamosan a biodiverzitást és a fenntartható mezőgazdasági termelést a csőd fenyegeti.

A remény az, hogy a méhészeti ágazat problémáira való figyelemfelhívás és az egységes fellépés eredményeként változások következnek be a brüsszeli agrárpolitikában. 

A magyar méhészek készen állnak arra, hogy közösen dolgozzanak az ágazatuk jövőjéért, és reménykednek abban, hogy a demonstráció nem csupán egy esemény volt, hanem egy

hosszú távú változásokat előrevetítő üzenet a társadalomnak és a döntéshozóknak.

Ajánljuk még:

Mi jöhet még? Újabb méhparazita a láthatáron

Egy méhgyilkos cukor és a rákkutatás

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: