0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Évek után ismét bikaviadal a fővárosban, kordonok mögött az állatvédők

Állatvédők ezrei vonultak utcára nemrégiben Mexikóvárosban, amikor is a két éve tartó tilalom óta először rendeztek bikaviadalt a dél-amerikai fővárosban.
bikaviadal
Illusztráció
Forrás: Freepik

Hosszú ideig tartó jogi huzavona után 2022-ben Mexikóváros hivatalosan is véget vetett a bikaviadaloknak, ám 2023 decemberében az állam legfelsőbb bírósága engedélyezte még egy utolsó megrendezését – adta hírül a CNN. Az esemény során a nézők hat bika küzdelmét nézhették végig, miközben az arénára a „libertad” szót vetítették ki, mely spanyolul szabadságot jelent.

A 42 ezer fő befogadására képes Plaza México.
Forrás: Wikimedia Commons

„A kínzás sosem jelenthet művészetet, nem jelentheti a kultúra részét”, „igen a bikákra, nem a viadalokra” – ilyen és ehhez hasonló mondatokat skandáltak az állatvédők a 42 ezer fő befogadására képes Plaza México környékén.

A helyszínt a világ legnagyobb bikaviadal-arénájaként tartják számon.

Bikaviadal: pro és contra

A Plaza México Facebook oldalán több bejegyzés is született az eseménnyel kapcsolatban, mely rendezői örömmel fogadták, hogy majdnem két év után ismét lehetőségük volt viadalt tartani. „A bikaviadal hagyománya erőteljesebb, mint valaha, helyszínen lévő rajongói pedig igazán családias, vidám légkört teremtettek” – tették közzé.

A Plaza México bejárata.
Forrás: Wikimedia Commons

Az arénát rohamrendőrök vették körbe, mely szükségszerű is volt: az esemény feketébe öltözött ellenzői bikaviadal-ellenes szlogenekkel festették tele a falakat, kiabáltak a viadalra jegyet váltókkal, illetve megpróbáltak áttörni a kordonokon.

Mexikóban a bikaviadalokat évszázados hagyomány övezi, ám

az utóbbi időben egyre többen kezdték ellenezni.

Senora volt az első az ország 32 tagállama közül, mely 2013-ban törvényben tiltotta meg rendezésüket. Azóta további négy követte példáját, véget vetve a megosztó hagyománynak.

Decemberben Andrés Manuel López Obrador,

Mexikó elnöke úgy nyilatkozott, lehetségesnek tartja, hogy népszavazást indítványoznak Mexikóvárosban a bikaviadalok újbóli engedélyezésével kapcsolatban.

A világon további hét olyan állam van, ahol rendeznek bikaviadalokat: Ecuadorban, Spanyolországban, Kolumbiában, Peruban, Venezuelában, Portugáliában és Franciaországban.

A spanyol torreádor, Manuel Laureano Rodríguez Sánchez szobra a Plaza México előtt, aki Manolete néven vált ismertté. 30 éves korában hunyt el, miután megsebesült egy bikaviadalon. Forrás: Wikimedia Commons

Ez is érdekelheti:

Nem kell böfögés elleni maszkot venni a teheneknek

Miért éppen alaszka?

Forrás: cnn.com

Magazin ajánló: