Sütésnél, kávézásnál, vagy akár sós fogások elkészítésénél is szükségünk lehet olyan összetevőre, mely megédesíti az ételt. Ha pedig az ízélmény mellett az egészséges életmódra is szeretnénk hangsúlyt fektetni, muszáj kétszer meggondolnunk, mivel varázsoljuk édessé a finomságokat. Cukor pótlására számtalan alternatíva áll rendelkezésünkre, ám az édesítőszer önmagában még nem elegendő az egészséges eredményhez. Az alábbiakban az Eat This listája alapján osztunk meg 6 olyan opciót, melyet bátran választhatunk cukor helyettesítésére.
Datolya
Habár textúrája némileg behatárolja felhasználási lehetőségeit, remek választás sütemények készítéséhez. Nem csak azért, mert akár nagyon intenzív édes ízt is elérhetünk vele, de emellett még számos tápanyagot is tartalmaz. Ilyen például rosttartalma, hiszen már egy kevés datolya is lényegesen megdobhatja napi rostbevitelünket.
A datolyát felével megegyező vízmennyiséggel együtt tegyük konyhai robotgépbe. Indítsuk el, néha állítsuk meg, hogy megkeverjük, mindaddig, amíg pasztaállagot nem kapunk. 1:1 arányban helyettesíthetjük vele a kristálycukrot sütemények receptjében.
Allulóz
Az allulóz viszonylag új szereplő az édesítőszer-piacon, ám sikere annál nagyobb. Ez annak köszönhető, hogy íze és állaga szinte teljesen megegyezik a cukoréval. Természetes módon csak néhány élelmiszerben fordul elő, például búzában vagy fügében.
Habár forgalmazása még viszonylag újkeletű, egyelőre úgy tűnik, fogyasztása nem jár egészségre káros hatásokkal. Sőt, egy kutatás eredményei alapján azok, akik allulózt használnak, nagyobb ütemben tapasztalhatnak csökkenést testzsírszázalékukban, mint azok, akik szukralózzal helyettesítik a cukrot.