0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 6.

Cukor után sóvárog? Helyettesítse inkább ezzel az 5 fűszerrel!

A túlzott cukorbevitel káros hatással van egészségünkre, így érdemes minimalizálni édességfogyasztásunkat. Ezek a fűszerek pedig segítenek, ha úgy érezzük, szervezetünknek azonnal édes finomságra van szüksége!

fahéj, ánizs, fűszerek

Lehet, hogy korábban már fel is tette magának a kérdést: miért érzünk időről időre óhatatlan vágyat a cukor iránt? Ételérzékenység, tartós stressz, vércukorszint-ingadozás, de akár hormonszint változások is lehetnek a kiváltó okok között – írja a healthshots.com. Ám még ha úgy is érezzük, szervezetünk csak cukor segítségével képes túlélni a napot, a nagy mennyiségű édesség kifejezetten rosszat tesz neki.

Ez hosszú távon ugyanis olyan betegségekhez vezethet, mint szívproblémák, elhízás, kettes típusú diabétesz, hormonbetegségek, de akár szorongás kiváltó oka is lehet.

Ráadásul a cukor rendkívül könnyen okoz függőséget.

Így aztán egészségünk érdekében jobban tesszük, ha minimálisra szorítjuk cukorbevitelünket. Ezek a fűszerek pedig segítséget nyújthatnak, hogy legyőzzük az édességek utáni sóvárgást!

Miért érzünk ellenállhatatlan vágyat a cukor iránt?

fánk, édesség, cukor
Az édességevés gyakran torkollik falásrohamba, mely hosszú távon számos plusz kilót eredményez

Ha cukrot eszünk, ugrásszerűen megnövekedik a szerotoninszint agyunkban. Ez a neurotranszmitter pedig egyike az úgynevezett „boldogsághormonoknak”. Béta-endorfin felszabadulásakor egyfajta fájdalomcsillapítás történik testünkben, mely hatására jobb lesz a közérzetünk, megnövekedik az önbizalmunk, csökken a stressz-szintünk.

Leegyszerűsítve: olyan kémiai reakciók lépnek életbe cukorevéskor, melyek hatására jobban érezzük magunkat. Ezért van az, hogy az édességfalás egyfajta megküzdési stratégia sokak életében.

Továbbá a magnézium is jelentős szerepet játszik a cukoréhség felléptekor. Ugyanis ha hiány lép fel szervezetünkben ebből az ásványi anyagból, az azt eredményezi, hogy édességet kívánunk. Gondoskodjunk róla, hogy megfelelő legyen szervezetünk magnéziumellátottsága, például avokádó, spenót, étcsokoládé vagy tökmag fogyasztásával!

5 fűszer cukor helyett

Talán meglepő lehet, hogy az indiai konyha kedvelt fűszerei segíthetnek csökkenteni a cukor iránti vágyat.

Fahéj

A fahéj, melyet Indiában dalchini-nek neveznek, vércukorszint-stabilizáló hatásáról ismert. Ez annak köszönhető, hogy az inzulinhoz hasonló szerepet vesz fel szervezetünkben, és ösztönzi a glükóz eljutását a sejtekbe.

fahéjrudak

Görögszéna mag

A görögszéna vagy más néven fenő grék növény magjainak aminosavai stimulálják az inzulintermelést.

Legegyszerűbben úgy fogyaszthatjuk, ha beáztatjuk éjszakára, majd fűszeres egytálételeket egészítünk ki vele, de őrölt verzióban is kapható.

Gyömbér

A gyömbér segít kordában tartani vércukrunkat, ízének köszönhetően pedig a cukros íz utáni sóvárgás is csökkenthető. Reggeli teaként fogyasztva segíthet, hogy elkerüljük a napközben feltörő édességvágyat.

Forrás: healthshots.com

Magazin ajánló: