Nem is gondolnánk, a datolya milyen sokszínű csemege! Számtalan fajtája van, melyek közül mindegyik egyedi ízvilággal rendelkezik. Sokan aggódnak a benne lévő cukor miatt, pedig – hacsak nem a cukrozott bolti verziót választjuk – magas rosttartalma révén alacsony glikémiás indexű finomság. Így aztán bátran fogyasszuk, ha megkívánunk egy kis édességet – javasolja a goodhousekeeping.com.
Antioxidánsban gazdag élelmiszer, így segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, megelőzve a sejtek károsodását.
Emellett két szem datolya nagyjából 3 gramm rostot is tartalmaz, ez a felnőttek számára ajánlott napi beviteli érték kicsivel több mint 10%-a. A benne lévő rostoknak köszönhetően pedig tovább tart a jóllakottság-érzetünk, támogatjuk a jótékony bélbaktériumokat, sőt, a koleszterin- és triglicerin-szintünk is optimalizálódhat.
Ám mivel ezek az ásványi anyagok nincsenek nagy mennyiségben jelen benne, fontos, hogy más táplálékkal is bevigyük őket.
Finomságok datolyával
Próbáljuk ki, hogy a mag eltávolítása után megtöltjük magvajjal, aprított magokkal vagy akár kecskesajttal!
Egészítsük ki vele zabkásánkat vagy joghurtunkat, hogy ízletes reggelit kapjunk.
Kakaóporral meghintve különleges nassolnivaló.
Házi készítésű müzlikeverék alapanyagként is remekel.
Magas tápanyagtartalma ellenére ügyeljünk a mértékletes fogyasztásra, mert nagy mennyiségben emésztési panaszokat okozhat.