Méz
Ha súlyvesztés a cél, elengedhetetlen kalóriabevitelünk nyomon követése. Mivel a mézben a kristálycukornál jóval édesebb fruktóz található, kevesebb is elég belőle, hogy azonos édességet eredményezzen. Így aztán fogyasztásával nem viszünk be annyi kalóriát, mint a cukoréval.
Stevia
A stevia népszerűsége már hosszú idők óta töretlen. Nem véletlen, hiszen folyadékok és szilárd ételek édesítéséhez is egyaránt használható. A stevia, melyet az azonos nevű növény leveléből készítenek, jóval édesebb a cukornál.
Nem csak a vércukorszint-szabályozásban jeleskedik, de néhány kutatás alapján a koleszterinszint értékeit is javíthatja.
Szerzetesek körtéje
A különös nevű növényből készült édesítőszer jóval édesebb a cukornál, mindezt
Emellett mogrosid nevű antioxidánst is tartalmaz, mely sejtvédő hatásáról ismert. Önmagában és más édesítőszer mellett is használható sütéshez.
Almaszósz
Az almaszósz az üres szénhidrátforrás cukorral ellentétben olyan jótékony tápanyagok forrása, mint a rost és a C-vitamin. Ráadásul sütemények esetében még finomabb eredményt is kaphatunk. Ám vigyázzunk, sütéskor érdemes csökkenteni a recept többi folyékony hozzávalójának mennyiségét, mivel az almaszósz folyékonyabb, mint a szilárd kristálycukor.