0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Mik azok az NGT-k, és miért váltanak ki olyan sok vitát az EU-ban?

Az Európai Parlament megszavazta az új genomikai technikák (NGT) növényekre vonatkozó enyhébb szabályozását. Egy döntés, amely heves vitákat váltott ki. De mik is pontosan az NGT-k?

Az Európai Parlament arra törekszik, hogy bizonyos növényfajtákat mentesítsen az új genomikai technikák (NGT) szigorú szabályai alól. A módszer jelenleg hasonló szabályozás alá tartozik, mint a géntechnológiával módosított szervezetek (GMO-k) esetében alkalmaznak.
Korábban már beszámoltunk róla, hogy EU Parlament támogatja az innovációt a növénynemesítésben.

Míg a módszer támogatói ezt lehetőségnek tekintik ellenállóbb magvak termesztésére, a kritikusok aggodalmukat fejezték ki a technikával kapcsolatos lehetséges hasonló kockázatokkal kapcsolatban.

Az NGT-k ígéretesek a szárazságnak, a kártevőknek és a betegségeknek ellenálló növényfajták létrehozásában. De mik is pontosan ezek a technikák? Mohammed Bendahmane professzor, az ENS Lyon INRAE ​​kutatási igazgatója aktívan alkalmazza a módszert rózsákon. Mint fogalmaz:

„Ezek az új technológiák lehetővé teszik számunkra, hogy a genomon belüli géneket sebészeti pontossággal célozzuk meg, mintha ollót használnánk, nagyon precíz módon, anélkül, hogy a genom más részeit befolyásolnánk. Ennek eredményeként bevezethetünk egy funkciót vagy javíthatjuk a kívánt funkciót. A megspórolt idő jelentős, és még jelentősebb, hogy pontosabb beavatkozás, amellyel csak azt a részt célozzuk meg, amelyet javítani szeretnénk.”

A rózsákkal kapcsolatos kutatások nemcsak a hőmérsékletre adott reakcióikra világítanak rá, ami előnyös a dísz- és kozmetikai rózsatermesztésben, hanem értékes betekintést nyújt más növények, különösen a gyümölcsfák számára is, amelyek tanulmányozása nagyobb kihívást jelent. Sok gyümölcsfa korábban virágzik, ami megzavarja a beporzást, és terméskieséshez vezet.

Európa-szerte ezt a módszert jelenleg a GMO-khoz hasonlóan szabályozzák. De mennyire hasonlít a két technika? Georges Freyssinet, a Francia Növénybiotechnológiai Szövetség elnöke szerint:

„Ezek a technológiák teljesen eltérnek az általunk korábban alkalmazott módszerektől, mivel a transzgenezis során egy új gént vezetnek be, míg most egyszerűen módosítunk egy meglévő gént.

A klímaváltozás hatására a betegségek újraeloszlásának lehetünk tanúi. A rovarok délről északra vándorolnak, és a megnövekedett páratartalom a gombás fertőzések megugrásához vezet. A természetben bekövetkezett változások miatt gyorsabban kell reagálnunk. Ezek a technológiák , amelyek felgyorsítják a kutatást és a fejlesztést, lehetővé teszik számunkra, hogy olyan növényeket fejlesszünk ki, amelyek képesek alkalmazkodni a jövőbeli változásokhoz.”

Néhány gazdálkodó azonban úgy véli, hogy ezek az NGT-vel módosított növények potenciálisan károsak a mezőgazdaságra. Christian Foilleret, egykori gazda és a Faucheurs Volontaires egyesület aktivistája is ezen a véleményen van.

„Nagy aggodalomra ad okot, ha ez a módszer engedélyezetté válik és ezáltal precedenst teremt az élőlények szabadalmaztatására, számos lehetséges visszaélésre ad lehetőséget. Olyan mezőgazdaság felé fogunk haladni, amely még termelékenyebb és kapitalistább.”

De milyen megoldások léteznek a gazdálkodásra a klímaváltozás tükrében?

Christian Foilleret szerint ma már alternatív megközelítések állnak rendelkezésre. A gazdaságokban a meglévő technikák elsajátítása és az adott növényekhez való igazítása kerül előtérbe. Véleménye szerint nem termeszthetünk bárhol bármilyen növényt, a növényeknek alkalmazkodniuk kell a környezetükhöz. Európában az elmúlt 50 évben 30%-kal csökkent a betakarított mennyiség, aminek következtében egyesek a mezőgazdaság megváltoztatását szorgalmazták. Annak ellenére azonban, hogy az NGT-módszert a világon máshol is használják, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság figyelmeztetett az alkalmazásával kapcsolatos esetleges biztonsági aggályokra.

Forrás: euronews

Magazin ajánló: