0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Hogyan párosítsunk különleges kávét és sajtot

Sütemények, péksütemények, kekszek, csokoládé és fagylalt - világszerte sokan élvezik ezeket az ételeket egy csésze kávéval. Ugyanakkor egyre nagyobb divat a kávét sósabb ételekkel, kenyerekkel és húsokkal párosítani. De mi a helyzet a sajttal?

Ugyanakkor a két iparág együttműködésének eredményeként a kávéval ízesített sajtokra is láttunk már példát. A dán Coffee Collective pörkölő 2016-ban együttműködött Mads Østergaard Clausennel, az Arla Unika tejipari vállalat munkatársával, hogy egy svéd Prästost és egy holland Gouda stílusú sajtot készítsenek kávéval. A Coffee Collective 250 l filterkávét főzött a guatemalai Finca Vista Hermosáról, és 2500 liter friss biotejjel kombinálta.

A pörkölő megjegyezte, hogy nyolc hónapos érlelés után a kávé ízei jól érezhetőek voltak a sajtban.
forrás: Pixabay.com

Az ízek azonosítása a kávéban és a sajtban

Bár talán nem tűnik annyira nyilvánvalónak, a sajt és a kávé között íz és állag tekintetében van néhány hasonlóság.

A kávé esetében az érzékszervi profilnak öt fő szempontja van: savasság, édesség, keserűség, testesség és utóíz. De e jellemzők mellett beszélünk konkrét ízjegyekről is.

A kávészakemberek többsége a Specialty Coffee Association’s Coffee Taster’s Flavor Wheel és a World Coffee Research’s Sensory Lexicon című kiadványt használja a kávéban található ízek és aromák azonosítására.

Az ízkerék több íz- és aromakategóriát tartalmaz, többek között:

  • Gyümölcsös
  • Virágos
  • Édes
  • Fűszeres
  • Zöld/növényes
  • Savanyú/erjesztett

Minden kategórián belül több alkategória létezik. Például a gyümölcsös kategória négy alkategóriára oszlik (például barack, szilva és alma), amelyek mindegyike tartalmaz legalább két másik alkategóriát is.

forrás: Pixabay.com

A sajtok esetében az iparági szakemberek szintén hasonló forrásokat használnak az íz, az aroma és a textúra értékeléséhez. Az Academy Cheese Tasting Wheel-t gyakran használják az Academy of Cheese strukturált kóstolási modellje (SATC) mellett.

„A kávét és a sajtot nem klasszikusan párosítják egymással, de néhány ízük hasonló. Ezek közé tartozik a keserűség, az édesség és a karamellás jegyek.”

– mondja Andy.

„A sajt a textúrák, intenzitások és ízek olyan változatos skálájával rendelkezik, így sokféle itallal jól együttműködhet” – teszi hozzá.

Az Academy Cheese Tasting Wheel felépítése némileg hasonlít az SCA Coffee Taster’s Flavor Wheel-hez, öt fő ízkategóriával: édes, sós, savanyú, keserű és pikáns. Ezt követően minden kategóriának több alkategóriája van. Az édes kategóriának például négy alkategóriája van, köztük a gyümölcscukrok és a növényi cukrok – amelyeknek szintén vannak olyan ízei, mint a bogyós gyümölcsök, trópusi gyümölcsök, maláta és dió.

„Mivel a kávé és a sajt között bizonyos ízbeli hasonlóságok vannak, ezek határozottan kompatibilisek”

– mondja Bruno.

forrás: Pixabay.com
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/perfectdailygrind.com