A kávé és a sajt párosítása
Andy mindenekelőtt azt ajánlja, hogy a sajtot hagyjuk szobahőmérsékletűvé melegedni, mielőtt kávéval párosítjuk. Ez lehetővé teszi, hogy a sajtban lévő ízek és aromák teljes spektrumát megtapasztalhassuk.
Hasonlóképpen a kávénak is kellemes hőmérsékletűnek kell lennie.
„A kávé ne legyen túl forró, sőt, akár hidegen is elkészíthető” – mondja Bruno.
„Az első lépés a két termék vizuális elemzése, például a kávé színe. Vagy a sajt tapintása és illata.”
„Ezután minden terméket külön-külön meg lehet kóstolni” – teszi hozzá Bruno. „Ezután tegyen a szájába a sajtból, és igyon néhány kortyot a kávéból.”
Andy is hangsúlyozza, hogy fontos, hogy a sajtot a kávé előtt kóstoljuk meg.

forrás: Pixabay.com
A legfontosabb ízkombinációk keresése
Andy elmagyarázza, hogy a főzési módszer kulcsfontosságú szempont a kávéval párosítandó sajt kiválasztásakor.
A szájíz és az utóíz szintén fontos szerepet játszik annak kiválasztásában, hogy milyen sajtot párosítsunk a kávéhoz.
„A sajtban lévő zsiradék íze összetett, és az utóíz általában elég hosszú, így az ízek egy ideig megmaradnak” – magyarázza Bruno, aki a délkelet-brazíliai Cerrado Mineiro régióból származó Queijo Minas Artesanal do Cerrado és a természetes brazil kávé példáját hozza fel.
Ami a többi sajttípust illeti, Andy több kávés kombinációt is javasol:

Tippek a legjobb eredmények eléréséhez
Bruno elmagyarázza, hogy a kávé és a sajt párosítását többféleképpen lehet megközelíteni.
Andy elmondja, hogy a savtartalmat is fontos figyelembe venni:
„A tejsavas erjesztésű kecskesajtokat, amelyek általában a legmagasabb savtartalommal rendelkeznek, a legbonyolultabb kávéval párosítani. Azonban működni fognak, ha olyan kávét használunk, amelynek szintén magas a savtartalma.”
„A pácolt vagy érlelt sajtoknak, például a kéksajtnak enyhén fűszeres íze van, ezért közepes vagy sötétebb pörkölésű kávéval kell párosítani őket, amelyek testesebbek és édesebbek.” – teszi hozzá Andy.
Végső soron, függetlenül attól, hogy milyen kávékat és sajtokat párosítunk, Bruno szerint az élménynek élvezetesnek kell lennie.