0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Gasztropont – mentőöv helyi értékesítésre

A gasztropont helyi termékek forgalmazását kapcsolja össze a turisztikai kínálattal, így a kis közösségek számára fenntartható gazdaságot lehet működtetni.

Megmaradt a pince, amelyhez külső lejáratot építettek. Az egykori tulajdonosok után (Sas Ágoston) Sasfészeknek nevezték el az épületet. Az udvaron létesített kerttel nemcsak a diákoknak, hanem az érdeklődő felnőtteknek is a biogazdálkodást szeretnék népszerűsíteni, ezen kívül

az idéntől lesz egy füvészkert is, ahol gyógynövényeket ter­mesztenek.

Ez utóbbit pedig arra is használják majd, hogy a környékbeli dús legelőkön megtalálható gyógynövényeket ismertessék úgy a népi gyógyászatban, mint a napjainkban is használt receptek népszerűsítésével. Nem mondtak le a látvány sajtkonyháról sem, így azt tervezik, hogy az udvaron levő csűrt is felújítják, átalakítják, ahol a különböző csoportos foglalkozások mellett egy kézműves sajtkészítő vonalat is berendeznek majd. Néhány csoportot fogadtak már. A programban szerepelt még, hogy ellátogattak a faluban levő, gyümölcsprést működtető szomszédhoz is, akin keresztül a gyümölcstermesztést, az egészséges étkezést népszerűsítik.

Amióta megnyitották az épületet, számos hagyományőrző, kulturális tevékenységnek helyet adtak

Orjaleves héberlivel

Rég foglalkoztatott a gasztropont megnyitásának ötlete, egy előadáson hallottam róla, hogy lehet ilyet működtetni. A LEADER-hez leadott projektben is szerepelt ez a lehetőség, így amikor átalakítottuk az épületet, akkor figyelembe vettük azt is, hogy betartsuk a gasztropont működtetésének feltételeit is – mondja Potyó Judit, majd hozzáteszi, ez a lehetőség az, amivel elsősorban a helyi, vegyszermentes termékeket használhatjuk. (Romániában igen szigorú feltételekhez kötik a vendéglátóipari egységek konyhájának megnyitását, üzemeltetését, ezért egyfajta áthidaló megoldásként teremtették meg a gasztropontok működtetésének jogi lehetőségét. Megfelelő higiéniai körülmények között a vendéglátók kétféle menüből álló étkeztetést biztosíthatnak. Ez a módszer leginkább a Duna-deltában terjedt el, ahol a körülmények miatt, az elzárt helyeken csak így tudják kiszolgálni a vendégeket. A Szerk.)

Potyó Judit azt is elárulta, hogy összegyűjtötte nagymamája hagyományos receptjeit, abból fogja összeállítani a menüt,

s azt is elújságolta, nemrég megjelent egy szakácskönyv is, amely az alcsíki-medence – községenkénti – receptjeit foglalta össze. S máris ajánlott egyet, amelyről mondhatni nem sokan hallottak: „orjalevest héberlivel”, majd desszertnek böjtfős „csilipánkót”.

Közösségteremtő helyszín

Az idéntől szeretnének nagyot lépni. A tervezett programok között a már említett – gyümölcsprést működtető feldolgozó meglátogatása mellett – felkeresnének egy méhészt, és bevonnának a tevékenységbe egy olyan céget, amelynek mikroszkópjai vannak. Ezek segítségével pedig a talajtakarásos kultúra életébe is betekinthetnek az érdeklődők, mi több, ugyanez a vállalkozó azt is ígérte, hogy

nyáron egy kisebb méretű teleszkópot is felállít az udvarra, így csillagvizsgálatra is nyílik majd lehetőség.

A környékbeli juhpásztor is bekapcsolódna, így esztenalátogatással is egybekötött programcsomagot is ajánlanak majd az érdeklődőknek. Mindezek mellett Potyó Judit azt tartja a legfontosabbnak, hogy a gasztronómiai pont közösségteremtő helyszín is lett, hiszen amióta megnyitották az épületet, számos hagyományőrző, kulturális tevékenységnek is helyet adtak, legutóbb itt állították össze a farsangi műsort.

– Megtapasztaltam, milyen a nyugati élet, azt is meg lehet szokni, de ha már az Úristen minket olyan csodálatos helyre teremtett, mint Erdély, akkor erkölcsi kötelességünk ezt kihasználni, megőrizni az örökséget és megélhetést, jövőt teremteni gyerekeinknek. Erre törekszem családommal együtt a csíkszentmártoni Sasfészek Gasztronómia pont fenntartásával – mondja büszkén az Angliából hazatért fiatalasszony.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

 

Ez is érdekelheti:

A hagyományőrzés évszázados titka

Történelem és természet szimbiózisa

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: