0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 8.

Teaidő

A legtöbb ember számára a tea az őszi és téli hideg időszak itala, de a hűvös tavaszi napokon is jól eshet egy bögre forró ital. Varga Marianna, Magyarország első teakertjének tulajdonosa oszt meg hasznos tanácsokat a teakészítéssel kapcsolatban.

Este

Arra figyeljünk, hogy a gyümölcsteák ne ízesített, vagyis gyümölcs ízű teák legyenek, hanem valóban szárított csipkebogyót, hibiszkuszvirágot, almadarabokat vagy narancsot tartalmazzanak.
Fotó: Varga Marianna

Olykor a munkából hazaérve, este is jól esik egy csésze tea, amivel letehetjük az egész napi pörgést vagy stresszt. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy minden valódi teának van koffeintartalma, vagyis élénkítő hatása. Ezért azok, akik nehezebben alszanak el, vagy nyugtalanul alszanak, már ne igyanak valódi teát délután 3 óra után.

Ilyenkor jól jönnek a szárított gyümölcsökből vagy gyógynövényekből készült különböző főzetek. Ezek teljesen koffeinmentesek, bátran fogyaszthatók a késő délutáni, esti órákban is.

Gyógynövények közül teaként fogyasztva legfinomabbak a hárs, a citromfű, a kamilla, a menta, a levendulavirág vagy a bodzavirág. Vannak kimondottan alvást segítő gyógynövények is, kedvencem a citromfű-levendula-kamillavirág hármasa.

  • Elkészítési javaslat:
    A gyógynövények elkészítésére nehéz általános javaslatot adni, mert nagyon sokféle van, és sokféleképpen szükséges elkészíteni, de általánosságban elmondható, hogy lehet hosszabban áztatni, 5-8, vagy akár 10 percig is.
    A csipkebogyó-tartalmú teánál fontos, hogy megőrizzük a C-vitamin-tartalmát, ezért csak langyos vízzel, vagy akár hidegáztatással készítsük: hideg vízben hosszan, 2-3 órán keresztül, de akár egész éjszaka is ázhat, és másnap lehet kortyolgatni az egészséges, hideg teát, üdítő helyett.
    Arra figyeljünk, hogy a gyümölcsteák ne ízesített, vagyis gyümölcs ízű teák legyenek, hanem valóban szárított csipkebogyót, hibiszkuszvirágot, almadarabokat vagy narancsot tartalmazzanak.

Hogyan érjük el a kívánt hőfokot teakészítéshez?

• A fekete teák a leginkább feldolgozott teák, így azok bírják legjobban a hőt. Készíthetők felforrt, 100 °C-os vízzel is, de aki a virágosabb, lágyabb ízeket kedveli, az itt is inkább csak 90-95 °C-os vizet használjon. Ezt úgy érjük el, hogy forrás után várunk 1-2 percet, és amikor már nem gyöngyözik a víz, akkor öntjük a tealevelekre.

• A zöld tealevelek érzékenyebbek, így itt hűvösebb, maximum 80 °C-os vízre van csak szükségünk. Ezt úgy érhetjük el, ha forrás után várunk 4-5 percet, míg visszahűl a víz. Ha nem akarunk ennyit várni, az is jó megoldás, ha egy kevés hideg vizet öntünk hozzá. A lényeg, hogy forró vízzel ne égessük meg a zöldtea-leveleket.

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: