0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Teaidő

A legtöbb ember számára a tea az őszi és téli hideg időszak itala, de a hűvös tavaszi napokon is jól eshet egy bögre forró ital. Varga Marianna, Magyarország első teakertjének tulajdonosa oszt meg hasznos tanácsokat a teakészítéssel kapcsolatban.

A hideg, csípős reggeleken nincs jobb, mint egy testet-lelket melengető forró tea. Vagy napközben, mikor hideg van, kint esik az eső, egy illatos zöld tea, ami energiával tölt fel, élénkít, mégis nyugtatólag hat ránk. Egy hosszú, fárasztó nap után, este hazaérve pedig egy csésze forró gyógytea vagy főzet, egy kiskanál mézzel édesítve elfeledteti velünk az egész napos rohanást, idegeskedést. A teák variálhatósága végtelen, mindenki találhat ízlésének megfelelőt, és megtalálhatjuk minden napszakhoz a tökéletesen passzoló teát. Éppen a sokféleségéből adódik, hogy elkészíteni is máshogyan kell és érdemes az egyes teatípusokat. Ehhez adok most útmutatót és javaslatot.

Fotó: Varga Marianna

Reggel

Fotó: Varga Marianna

Ha reggel szükségünk van egy kis frissességet adó koffeinre, de nem kávézunk, vagy épp sokat kávézunk, és a koffeinbevitelt szeretnénk csökkenteni, a fekete teákat javaslom. Legyen az virágos, könnyű tea, mint a Darjeeling, vagy egy testesebb, erősebb indiai tea, mint az Assam, biztos, hogy energiával tölt fel a reggeli napkezdéshez. Ezeknél a teáknál a legkönnyebb eltalálni a megfelelő hőfokot, és tovább is áztathatók, így a fekete tea a legnehezebben elrontható teatípus, sikerélményt ad az elkészítése.

  • Így készítsünk fekete teát otthon, hogy az a legfinomabb legyen: 1 teáskanál (2 g) tealevél szükséges 1,5 dl 90-100 °C-os vízhez, 3 percig áztatva.

Napközben

Fotó: Varga Marianna

Ha egy kis segítő energiára van szükségünk napközben, válasszuk a zöld teát. Frissít, energizál, de nem olyan nagy lendülettel, mint egy fekete tea, mert alacsonyabb a koffeintartalma, és L-teanin-tartalma miatt idegnyugtató hatása is van. A natúr zöld tea is kiváló, de egy kis extraként lehet bele tenni egy szelet gyömbért, pár csepp citromot vagy egy mentaágat, máris naponta változtathatjuk az ízélményt.

A zöld teák kevésbé feldolgozott teák, mint a feketék, itt nincs fermentáció, így magasabb a csersavtartalmuk, ezért fontos, hogy ne áztassuk túl, és ne használjunk 100 °C-os forró vizet, mert mindkét esetben keserű lesz az italunk.

  • A zöld tea ajánlott elkészítése: 1 teáskanál (2 g) tealevél 1,5 dl 80 °C-os vízhez, 2 percig áztatva.
Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: