0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

III: REL EXPO: „megteremteni a bizalmi kapcsolatot”

2024. február 29-én immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület fő-, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében.

Az idei évben kilencszáz négyzetméteren több mint hetven kiállító mutatkozott be a Jakabszállási Repülőtéren. Nem véletlenül rendezték meg az eseményt Bács-Kiskun vármegyében, az országban itt található a legtöbb mezőgazdász, ős- és kistermelő.

Közel 20 ezer termelőnk van a megyénkben, ebből 14 ezer a kistermelő. A megyének megvan az a sajátossága, hogy ha megnézzük a megye északi részét, láthatjuk, hogy az egyszerű tanyai gazdaságok megmaradtak a mai napig, mert a természeti adottságokból kifolyólag nem tudtak nagy gazdaságok kialakulni.

— fogalmazott Gáspár Ferenc, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.

A III. REL EXPO fókuszába az ellátási láncokban rejlő együttműködések kerültek, emellett kiemelt szerepet kapnak a mézek, a méhészeti termékek, valamint a gabona értéklánc fejlesztése, de előadásokat hallhatnak a látogatók a zöldség-gyümölcs ágazati innovációkról is.

A rendezvény lehetőséget kínált arra is, hogy a gazdálkodók megismerjenek olyan egyedi, kézműves szintre specializálódott eszközgyártók által forgalmazott termékeket, mint a különféle csomagoló-, címkéző gépek, gyümölcslékészítő, házisör-, illetve pálinkalepárló berendezések.

Az idei kiállításon kiemelt figyelmet kapott a hazai fajtamézek bemutatása, valamint a gabonaértéklánc fejlesztése, a gabonák hagyományos, újszerű feldolgozási lehetőségeinek megismertetése.

A délelőtti szekcióban szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők különböző projektek által generált innovatív jógyakorlatokról. A CO-FRESH projekt célja a gyümölcs- és zöldségfélék – köztük a fehérjében gazdag növények – fenntartható és versenyképes európai értékláncainak közös létrehozása. A Pilze-Nagy Kft. ismertette a laskagomba-értéklánc innovációját, valamint egy holland partner a lóbabértékláncot mutatta be a szántóföldtől a feldolgozáson át a húsanalóg végtermékekig. Az új üzleti modellek fenntarthatóbb és innovatívabb lóbabfehérje-termékek előállítását és terjesztését teszik lehetővé.

A nap zárásaként kerekasztal-beszélgetés keretében ismertették az előadók, közöttük dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, a szakpolitikai, támogatási lehetőségeket.

Ez is érdekelheti:

A piacon maradás egyetlen útja

A víz tudja a dolgát

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: