0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 19.

Ideges? Számoljon lepkéket!

A lepkeszámlálás amellett, hogy fontos természetvédelmi adatokat szolgáltat, majd’ tíz százalékkal is csökkentheti a szorongást – legalábbis a brit tudósok szerint…

A lepkék védelmével foglalkozó brit alapítvány (Butterfly Conservation) a Derby Egyetemmel közösen 2022-ben nem csak a lepkéket számlálták meg, de a résztvevő önkéntesek mentális állapotát is kiértékelték – írja a Phys.org.

Eredményeik szerint már mindössze 15 perc lepkefigyeléssel és számlálással töltött idő is erősítette a résztvevők természethez való kötődését.

tavasz lepkék gyümölcsfa
Illusztráció
Az esemény utáni 6-7 hét alatt is megmaradt ez az erős kapcsolat. Az emberek sokkal inkább felfigyeltek a környezetükben repülő pillangókra.

Az egyének kapcsolata a természettel nagyon fontos: minél inkább közel érzik magukat hozzá, annál inkább motiváltak a védelmére. Így egy újabb fontos szerepet kapnak az úgynevezett „citizen science” kezdeményezések. Ezekben bárki részt vehet önkéntes alapon, és fontos adatokat szolgáltathat a kutatók számára.

Dr. Carly Butler, a Derby Egyetem kutatója az emberek természethez való kötődését vizsgálja. A mostani tanulmány vezető szerzőjeként kiemelte: „… még a rövid ideig tartó lepkenézés és számlálás is előnyös.” Akár egy 15 perces számlálásban vettek részt, akár többször rövidebb ideig számlálták vagy nézték a lepkéket, az eredmény ugyanaz volt: csökkent a szorongás és erősebbnek érezték a kapcsolatot a természettel.

Természetvédelem és mentális egészség kéz a kézben

Dr. Richard Fox, az alapítvány vezető tudósa elmondta: „ugyan már tudtuk, hogy van kapcsolat a természet és az emberek jóléte közötte, de ez az első tanulmány, mely megerősíti, hogy az olyan egyszerű tevékenység, mint a pillangók figyelése és számlálása is mérhető módon csökkenti a szorongást.”

lepkék ember kéz lepke boglárka lepke
Illusztráció

A résztvevők egyébként egy sor érzelemről számoltak be. Ebbe beletartoznak az olyan pozitívak, mint az öröm, érdeklődés, és a negatívak is, mint a szomorúság és aggodalom. Utóbbi főként akkor volt jellemző, ha kevés pillangó került szem elé. Ez aggodalmat váltott ki a bolygónk jövőjével kapcsolatban is.

A tudósok megállapították, hogy minél intenzívebben élték meg az emberek ezeket az érzelmeket, annál jobban tudtak kapcsolódni a természethez és motiváltak voltak annak védelme érdekében.

Ennek érdekében többen fogadták meg, hogy rovarbaráttá alakítják át a kertjeiket. Mindez fontos a természetvédelem szempontjából, hiszen az emberek elkötelezettsége ehhez nagyon fontos. Az csökkenő sokféleség miatt az utolsó órákban járunk, és minden apró segítség segít az ökológiai katasztrófa elkerülésében, legyen az akár egy kis cserépnyi virágos növény a teraszon, melyen a beporzók táplálékot találnak.

Forrás: Phys.org

Magazin ajánló: