0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 25.

Jön a tavasz, egyre több a magyar zöldség az üzletekben

Bár a boltokban egész évben jelentős a zöldségkínálat, a koratavaszi időszaktól kezdődően egyre több zöldségfajta esetében veszi át az import helyét a magyar áru.

Szinte egész évben elérhető a hazai fejes saláta és az újhagyma a piacon, a nagyobb mennyiségek azonban a koratavaszi időszakban érhetők el, ekkor a legtöbb boltban az import árut felváltja a hazai termés – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképéből. Hasonló a helyzet

a hónapos retek esetében is, amely minden évben az első nagyobb bevételi forrást jelenti a fólia alatti termesztésben.
Forrás: Kerti Kalendárium

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint belföldi újhagymát egész évben kínálnak a Budapesti Nagybani Piacon, a koratavaszi időszakban azonban a hazai felhozatal is bővül, így a legtöbb bolt kínálatából fokozatosan eltűnik a külföldi újhagyma. Hasonló a helyzet a fejessaláta és a hónapos retek esetében is.

Hazánkban mintegy 130 hektáron termesztenek újhagymát, éves szinten 2 ezer tonna körül alakul a betakarított termésmennyiség.

újhagymaA korai hazai saláta általában februárban jelenik meg az áruházakban és onnan gyors felfutás következik április végéig. Magyarországon a fejessaláta betakarított termőterülete és a betakarított mennyiség folyamatosan csökkent az elmúlt években. Ennek oka, hogy egyre nehezebb gazdaságosan termeszteni hazánkban a fejessalátát. A nagy melegek miatt folyamatos öntözés szükséges, ami fokozza a gyomnövények megjelenését. Emellett újabb és újabb kórokozók jelennek meg, ezért a termesztésben igen gyors a fajtaváltás.

Forrás: NAK-FruitVeB közlemény

Magazin ajánló: