Az újabbnál újabb fajták mellett egyre több olyan új salátafaj jelenik meg és épül be az étrendünkbe, amely a fejes salátánál jobban tárolható, illetve alkalmas a gépi betakarításra és feldolgozásra.
Ma ennél még elterjedtebb a jégsaláta, melynek nagy, tömött feje sokkal tartósabb, mint a mindössze néhány napig eltartható fejes salátáé, emellett jól kockázható, feldolgozható. Kereslet tekintetében is megtörni látszik a fejes saláták egyeduralma. Noha még mindig sokan keresik, egyre nagyobb az érdeklődés a többi salátaféle iránt is, különös tekintettel a jégsalátákra és a tépősalátákra. Magyarországra a téli időszakban, azaz november közepétől április közepéig érkezik import saláta, elsősorban Olaszországból, a teljes importált mennyiség ezer tonna körül alakul évente.
Hazai viszonylatban a hónapos retek az egyik legelső konyhakerti növény, amelyet már kora tavasszal lehet ültetni.
A hónapos retket általában fűtött vagy fűtés nélküli fóliába vetik. Hidegtűrése és rövid tenyész ideje miatt sokan előveteményként ültetik. A fólia alatti termesztésben a hónapos retek az első nagyobb bevételi forrás, így a gazdálkodók igyekeznek minél előbb elvetni, hogy a fő növény ültetése ne csússzon. Ugyan a részesedése a hazai zöldségtermesztésen belül igen alacsony, a retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk.
Magyarországon mintegy 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.
A gömb alakú hónapos retek különböző fajtáit csomós kiszerelésben értékesítik. Az olaszországi hónapos retek a téli időszakban jellemző, a hazai felhozatal bővülésével általában kifut a kínálatból.
Ez is érdekelheti: