0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Piacra dobták a GMO „szuper” paradicsomot az USA-ban

A Norfolk Plant Sciences (NPS) sikeresen lezárta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt a magas antioxidáns tartalmú lila paradicsommal kapcsolatosan, így az forgalomba került az Egyesült Államokban.

A hagyományosnál egészségesebb a lila paradicsom

Az antioxidáns-termelés egy olyan, 1980-as években kifejlesztett technikára épül, amellyel egy baktérium természetes módon beilleszti a DNS-ét a gazdaszervezetekbe, ezt felhasználva magában a paradicsomban aktiválja az antioxidáns-termelést. Fontos tudni, hogy ez a folyamat akár természetes módon is végbe mehet, mint ahogy az az édesburgonya esetében meg is történt, amely agrobaktériumból származó DNS-t tartalmaz, így az technikailag transzgénikusnak mondató, mivel két különböző organizmusból származó genetikai anyagot hordozó növény.

áfonya
Ugyanaz a gén felelős a paradicsom lila színéért, mely az áfonya színét is adja

A szuperparadicsom antocianin tartalma megegyezik az áfonyáéval és a padlizsánéval, azonban mivel az amerikai lakosság évente több paradicsomot fogyaszt, mint áfonyát vagy padlizsánt, a táplálkozási előnyök is szignifikánsabban jelentkezhetnek.

Az új paradicsom további – és nem elhanyagolható – előnye, hogy környezetbarát és kétszer olyan hosszan eltartható, mint egy átlagos paradicsom. Ez a tulajdonsága pedig nagyban hozzájárulhat az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez.

Az amerikai Gyógyszerügyi Hatóság a forgalomba hozatal előtt alapos vizsgálatnak vetette alá a növényt, mely során arra a következtetésre jutott, hogy a géntechnológiával előállított lila paradicsom az emberi táplálkozás szempontjából nem ad okot aggodalomra.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu

Magazin ajánló: