0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. szeptember 13.

Piacra dobták a GMO „szuper” paradicsomot az USA-ban

A Norfolk Plant Sciences (NPS) sikeresen lezárta az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt a magas antioxidáns tartalmú lila paradicsommal kapcsolatosan, így az forgalomba került az Egyesült Államokban.

Bár 2023-ra tervezték, de csak 2024 februárjától vált elérhetővé az Egyesült Államokban a lila paradicsom vetőmagja, amely a fogyasztók számára egy újfajta egészséges kiegészítést jelenthet az étrendjükhöz.

Ez, a szemet gyönyörködtetően élénk színű paradicsom az első olyan genetikailag módosított élelmiszer, amelyet közvetlenül a házikertészeknek hoztak forgalomba.lila paradicsom GMO kertészet

A kertészeknek való közvetlen értékesítéssel a Norfolk azt reméli, hogy jelentősen megváltoztathatja az amerikaiak GMO élelmiszerekről alkotott véleményüket. Egy 2020-as tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb amerikai úgy gondolja, hogy a GMO-növények károsabbak lehetnek az egészségükre, mint a genetikailag nem módosított élelmiszerek, és mindössze 7 százalékuk tartja őket egészségesebbnek, mint más élelmiszereket.

„Célunk, hogy ezzel a termékkel és ezzel a céggel megmutassuk, hogy a biotechnológia révén számos előny juthat el a fogyasztókhoz: jobb íz, jobb táplálkozás, mint azt az elsődleges példák is mutatják.” – mondja Nathan Pumplin, a Norfolk Healthy Produce, a Norfolk Plant Sciences leányvállalatának vezérigazgatója.

A lila szuperparadicsom kivételes antioxidáns tulajdonságait két génből nyerte, a tátika (Antirrhinum majus) virágaiból származnak. Ezek a gének természetesen felelősek a lila pigmentek termeléséért, és emellett az áfonya, a szeder, a padlizsán és a lila káposzta élénk lila színét is eredményezi. A beltartalma, tápanyagösszetétele hasonló a hagyományos piros paradicsoméhoz, kivéve a nyilvánvalóan magasabb antocianinszintet.

Tanulmányok kimutatták, hogy az antocianinoknak többek között antioxidáns, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, agyműködést serkentő, valamint szívbetegségek elleni tulajdonságokat tulajdonítanak. Az antocianin tartalom nem befolyásolja az ízértéket, arra inkább a környezeti feltételek hatnak. A nem módosított paradicsomban is megtalálhatóak ezek a jótékony antioxidánsok, de általában inkább a szárban és a levelekben, amit viszont nem fogyasztunk.

Forrás: magyarmezogazdadag.hu

Magazin ajánló: