0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Burgonya: lassult a területcsökkenés

Rövid időn belül kettős jubileumot ünnepelt a nemzetközi és hazai burgonyás piacon meghatározó holland Agrico cég és az Agrico Magyarország Kft. Az első 2023-ban 50, míg a második idén 30 éve szerzett nevet a termelők körében.

Az Agrico Magyarország Kft. magáncég, így nem engedheti meg magának, hogy ne fizessen időben a szállítónak. Az elmúlt harminc év alatt soha nem tartozott senkinek, ami ritka dolog még Európában is, fogalmazott Brém György.

Napjainkra Magyarországon a burgonyatermesztés eltolódott a korai szegmens felé, a primőrrel lehet extra­profitot termelni, illetve az is szempont, hogy a korábban betakarított burgonya sokkal jobban megvédhető a betegségektől.

Itt jön képbe az Evolution és az Esmee, és érkeznek az újak is. Az a tapasztalat, hogy a jól teljesítő fajta is elér egy zenitet, és onnan jön a visszaesés. Az Agricónál fontos a szelekció, amelynek során az a cél, hogy az adott fajta tíz év múlva is ugyanolyan minőséget adjon. Azt tudni kell, hogy Magyarország klímája nem ideális a burgonyater­mesztésre, nyáron túl meleg van és száraz a levegő, ami segíti a levéltetvek és a vírusok terjedését. Igaz, az utóbbi években Hollandiában is tetten érhető a felmelegedés.

burgonya
Illusztráció

Vége a lejtmenetnek

Magyarországon a saját burgonyaszükségletünknek csak az egyharmadát termeljük meg, a lecsökkent területtel nem vagyunk önellátók. Pedig az „őskorban” még exportáltunk is például Romániába.

Napjainkban viszont importra szorulunk, Franciaországból, Belgiumból, Hollandiából, Németországból érkezik a burgonya.

Régen olyan fajtákat termeltek, amelyek évtizedekig jelen voltak a piacon. Elég megemlíteni a Desireé-t vagy a Cleopatrát. Ez megváltozott, az új fajtákat viszont be kell mutatni, meg kell ismertetni a gazdákkal. Mivel alig vannak bemutatók, hívta fel a figyelmet Murai György, ez a feladat a területi képviselőkre hárul, akik mintákat adnak kipróbálásra a termelőknek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: