0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Óriási kincs van a kezünkben

A zöldszakma tapolcai találkozóján Barabits Elemér, az Alsótekeresi Faiskola Kft. ügyvezető igazgatója foglalta össze szakmai tanácsait.

A lombos fákat városi körülmények között egyaránt sújtja a tömörödött talaj, a levegőtlen közeg, a rendelkezésre álló szűk terület, a környezet forró sugárzó hője és a füstgázok. Ezeket tetézik a klímaváltozás káros hatásai, melyek mára nagyon felerősödtek, kezdte előadását a zöldszakma tapolcai találkozóján Barabits Elemér, az Alsótekeresi Faiskola Kft. ügyvezető igazgatója, majd összefoglalta szakmai tanácsait. fák

Valójában azért ültetünk fákat, mert megkötik a szén-dioxidot, oxigént szolgáltatnak, árnyékot adnak, hűsítenek, és ezáltal megteremtik az élet feltételeit, illetve javítják az életminőségünket.

Emellett fontos szerepet játszanak a levegő tisztításában azzal, hogy megszűrik a port, és előnyük a hangszigetelés, a szélfogás is. Sokat tehetünk azért, hogy ezeket a feladataikat ellássák, hiszen a klímaváltozás a fákra is kedvezőtlenül hat.

A hőmérséklet-emelkedés veszélyei

napsütés, faA meteorológiai mérések száz éve alatt a levegő átlaghőmérséklete bizonyítottan emelkedett 1,1-1,5 °C-kal, és a prognózis szerint az elkövetkező negyven-ötven évben a hőmérséklet-emelkedés üteme megduplázódik.

A felmelegedésnek sok hátrányos hatása van. A 35 °C-nál melegebb hőségnapok sokasodnak, még éjszaka sem tudnak megújulni a növények, mert 20 °C felett ez nem lehetséges. A fák törzsét elérő sugárzó hő 45 °C felett megszünteti a fa életfolyamatait, 50 °C felett pedig már letális a hatása. A 30 °C-nál magasabb léghőmérséklet esetén a fa törzse a napsugárzás hatására 10-15 °C-kal melegebb lehet. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a fa normális működése, égési sebek keletkeznek, felreped a kéreg, károsodnak a szállítószövetek.

A hőmérséklet-emelkedés hatására a növények a vegetatív fejlődési szakaszból átlépnek a generatívba, vagyis több virágot, termést hoznak, szinte agyon­termik magukat, ami korai öregedéshez vezet.
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: