0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

Fából vaskarikát? Nem, szemüvegkeretet!

Lehetetlen nem létezik! – áll a Vas vármegyei 2023-as Év Vállalkozója díjat elnyerő ifjú Kuntner István kőszegi műhelyének ajtaján. A faipari mérnökként végzett fiatalember fakeretes, igazán egyedi szemüvegeit az Oscar-gálán is viselték.
A feltételem viszont az volt, hogy itthon, Magyarországon gyártunk. Hazajöttünk és mondhatni, bérmunkát végeztünk. Aztán egyre jobban megismertek bennünket.

Hozzá kell tennem, hogy ebben rengeteg munka van, és az optikusok nem fogadtak minket osztatlan örömmel. Egyrészt nem volt könnyű a szakmai ismereteket begyűjteni, másrészt, mivel munkaigényes, egyedi, magas minőségű termékeket gyártunk, amelyek ára is ennek megfelelő, nem elég kitenni őket az üzlet polcaira. Attól önmagában nem lesz kelendő az áru. Találtunk egy budapesti optikát, akinek a képviselője meglátta az ebben rejlő lehetőséget. Nem sorozatmodelleket gyártok, hanem megrendelésre készítem a kereteket. Az optikus mondja meg, hogy milyen kell színben, méretben, formában, ezért nincs két egyforma szemüveg! Millióféle modell van, hatszáz szín, kimeríthetetlen a lehetőség. Lehet kombinálni a színt a formával, ékszerrel, bárminek a berakásával.

fa faanyag szemüvegkeret
Fotó: Csatlós Norbert

– Bárki bekopoghat a kőszegi műhelybe személyesen vagy elektronikusan a kérésével?

– Természetesen.

Az ötletgazda, Alan Fox kapcsolatainak köszönhetően például az Oscar-gálára kértek egy fekete-fehér csíkos napszemüveget, de az angol Got Talent tehetségkutató egyik zsűritagjának, aztán egy MMA-harcosnak is csináltam már keretet.

Azóta folyamatosan bővül a kör: üzletemberek, közéleti személyiségek, művészek és a barátaink, ismerőseink, családtagjaink is hordják a márkánkat. Édesapám és a feleségem is rendszeresen viseli ezeket.

szemüvegkeretek szemüveg fa Campell Marson
Műhelyfotó

 

– Feltételezem, hogy nem árulhat el mindent, de mégiscsak adódik a kérdés: hogy lesz a fából könnyű, rugalmas és tartós szemüvegkeret?

– Az alapanyag a fa. Sokan azt gondolják, hogy egy rönkből vágom ki, de nem. Úgy kell elképzelni, mint egy rétegelt lemezt.

Furnérlapokkal dolgozom, azokat helyezem egymásra elforgatva, mert így sokkal nagyobb a teherbírása. Ezt egy sablonba teszem, ami ívet ad a fának, utána vágom ki a keretet.
Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: