0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A 100%-os gyümölcslevek is elhízást okoznak a gyerekeknél

Hiába frissen facsart a gyümölcslé, több kalóriát tartalmaz, mint szilárd halmazállapotában, és ez a 11 éven aluli gyerekek esetében elhízáshoz vezethet – állítja egy új tanulmány. De pontosan mi okozza a különbséget?

Egy új, kanadai kutatás szerint a frissen facsart, kizárólag gyümölcsöt tartalmazó dzsúzok elhízást okozhatnak gyerekeknél.

A tanulmány 42 vonatkozó vizsgálat összesítésén alapul, és a gyümölcslevek testtömegindexre gyakorolt hatása között igyekezett összefüggést feltárni. A tanulmányok összevetése alapján a 11 évesnél fiatalabb gyerekek esetén nagyobb hatása volt a napi egy pohár gyümölcslé elfogyasztásának a testtömegindex növekedését tekintve, mint az idősebb gyerekeknél. A felnőttek esetén ilyen összefüggést a kutatók nem tudtak megállapítani.

Sajnos a mai napig a gyümölcsleveket sokan egészségesnek gondolják, de sajnos az kifejezetten rossz választás – hívják fel a figyelmet a kutatók.

Ilyen formában több szabad cukrot tartalmaznak, legyen az 100%-os/bio/öko/kézműves és a más egészségesnek marketingelt smoothie és barátai sem sokkal jobbak, mint bármilyen más cukros üdítő – makrotápanyagok és szénhidrátok szempontjából sem.

Amíg a gyümölcsökben lévő cukor a WHO és az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság Táplálkozástudományi Bizottsága (ESPGHAN) szerint nem tartozik a szabad cukrok kategóriájába, addig a belőlük készült folyékonnyá tett gyümölcslében található cukor már igen – és ebből a kategóriából a napi összkalóriabevitel kevesebb, mint 5%-át ajánlott fogyasztani 2-18 éves kor között, 2-4 éves kor között 15-16 grammban maximalizálja az ESPGHAN, 2 éves kor alatt pedig még ennyit sem.

A szabad cukrok fogyasztása, főleg folyékony formában az ESPGHAN szerint komoly egészségügyi kockázatokat jelenthetnek gyermekeinkre nézve, mind rövid, mind pedig hosszútávon:

  • Fogproblémák: az ajánlottnál magasabb cukorbevitel növeli a fogszuvasodás kialakulását
  • Elhízás: a szabad cukrok fogyasztása megnöveli az elhízás kialakulásának kockázatát
  • Kardiovaszkuláris betegségek és 2-es típusú cukorbetegség a hozzáadott cukorból származó túlzott fruktózbevitel összefüggésbe hozható a megnövekedett kockázattal
  • Ízlelés: kimutatták, hogy a hozzáadott cukroknak a korai bevezetése befolyásolja az ízlésbeli preferenciákat
  • Tápanyagok: a szabad cukrok és a gyümölcslevek a kisbabáknak történő adása az anyatej/tápszer fogyasztásának a rovására mehet, eltelíti őket és hasznos tápanyagoktól vehetik el a helyet a baba gyomrában
  • Emésztési problémák: a gyümölcslékből származó cukrok nem megfelelő felszívódása hasmenést, puffadást és hasi fájdalmakat okozhatnak
  • Telítettség: a gyümölcslevek nem járulnak hozzá a jóllakottság-érzéshez, ez további étkezésekhez, túlzott energiafelvételhez járulhat hozzá
Tehát ahogy a legnagyobb világszervezetek is ajánlják, 2 éves kor előtt ne, 2 éves kor fölött is korlátozottan adjunk a gyerekeknek hozzáadott cukrokat tartalmazó́ gyümölcsleveket, helyettünk inkább az aktuálisan szezonális friss gyümölcsöket válasszuk.
Forrás: magyarmezogazdadag.hu / https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38227336/

Magazin ajánló: