0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Fenntartható gazdálkodás bioenergia-termeléssel

Molnár Istvánt, a dombóvári Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatóját, címzetes egyetemi docenst, a Nemzeti Biometán és Biogáz Iparközi Egyesület elnökét kérdeztük.

Mezőgazdasági termékből energia

A biogázgyártáshoz 2009-ben az országban másodikként fogtak hozzá, és az üzembehelyezést elsőként valósították meg Dombóváron. Mindez a mai napig kiválóan működik. A rendszer megvalósításának második lépcsőjében az etanolgyárat építették meg, szerves egységben a biogázüzem működtetésével. Velük együtt többen hasonló elhatározásra jutottak anno, ám sajnos menet közben sokan feladták, pedig a mostani túltermelési válságban nagyon jól jönne ez az eljárás. Mezőgazdasági termékből energiát előállítani. Az energiafűzzel együtt az öt egységet egy egységes szerkezetbe gyúrták össze, s a részletek egymásra épültek. Úgy méretezték az egyes alegységeket, hogy jól lehessen összeilleszteni a teljesítményeket.

Az etanolból ipari és orvosi alkoholt állítanak elő, a feldolgozás során két fő termékük képződik, az egyik az alkohol, amit a lehető legnagyobb részben tovább feldolgoznak, a másik a szeszmoslék, ezt pedig vagy a biogázüzemben villamos energiaként, vagy DDGS-gyártás során állati takarmányként hasznosítják.

Az Agrár-Béta Kft.-nél sok alkohol alapanyagú terméket gyártanak a saját előállítású alkoholjukból, kezdve a kézfertőtlenítőtől a felületfertőtlenítőn át az ablakmosóig. Készítenek kandalló eta­nolt is, ami olyan helyen alkalmas a lakás fűtésére, ahol nincs kémény. Ezt a bioeta­nol kandallót bárhol fel lehet rakni a falra, a kandalló tökéletesen elégeti az alkoholt, ráadásul a fűtés mellett jó illatot is ad a lakásnak. Ezáltal a többi fűtőrendszer visszafogható, mert pár deciliter bioetanollal a lakás tökéletesen kifűthető. Az alap, hogy 16-18 fokra fölmelegítik a belső hőmérsékletet a hagyományos fűtéssel, aztán a bioetanol elégetésével a kandallóban 22-25 Celsius-fokra emelik a lakás hőmérsékletét. A bioetanol kandalló 7-8 kW teljesítményre is képes. Ma már itthon és külföldön is értékesítik a HESTIA biokandalló etanoljukat. Meglehetősen nagy lendületet kapott a módszer az energia- és gázválság sújtotta időszakban, mert sokat lehet vele spórolni. A terméküket ők fejlesztették ki, és nagy előnye, hogy az egész rendszer működtetéséhez csupán minimális mennyiségű földgáz szükséges.

Zéró fosszilisenergia-felhasználás

Említhető még a téli és a nyári szélvédő folyadékuk, amik szintén saját fejlesztések. Sőt, ezt saját márkanév alatt forgalmazzák a multiknak, mert a környezetvédelem és a környezettudatosság ma már első helyen szerepel a nagy cégek zászlaján. Mindenki ügyel a fenntarthatóságra, és hirdeti is, hogy az általa forgalmazott termék abból származik. Ma a három nagy benzinkúthálózatnál Magyarországon a régi szélvédőmosó folyadékot bevizsgált, ellenőrzött körforgásos, fenntartható gazdálkodásból származó termékre cserélik. Már javában tart a gyártásuk és kiszállításuk a kutakra, miközben az Agrár-Bétánál továbbra is folytatódik a fejlesztésük.

Mindent tudnak igazolni, kezdve onnan, hogy zéró a gyártás során a fosszilisenergia-felhasználás és maga a rendszer tényleg fenntartható.

A rendszer működéséhez szükséges energiát nem földgázzal, hanem 100 százalékban megújuló energiaforrásból fedezik. Részben a biogázüzem hulladékhőjéből, részben energiafűzzel állítják elő, s itt köszön vissza Gyuricza Csaba energiafűz iránti hasznos segítsége. Összesen 114 hektáron termelnek energiafűzet. Ez valamikor elegendő volt, ma pedig majdnem elegendő a saját igények kielégítésére. A módosulásnak az az oka, hogy az elmúlt közel két évtized alatt számos fejlesztést és egyre magasabb szintű kukoricafeldolgozást valósítottak meg. Induláskor 3,2-3,8 millió liter bioetanolt állítottak elő a kukoricából, a mostani teljesítményük meghaladja az 5 millió litert. A hiányt a környékbeli gazdáktól pótolják, szigorú kritériumok szerint. Előírás, hogy fűtésre csakis vágástéri apadékot használnak fel, semmi más nem mehet. Rönkfát, tűzifát ők nem égetnek el, csak azt, ami máshol nem értékesíthető.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság

Magazin ajánló: